Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010

«Η Επιστήμη της… Κουζίνας» στο Ίδρυμα Ευγενίδου


«Η Επιστήμη της… Κουζίνας» στο Ίδρυμα Ευγενίδου
 Το Ίδρυμα Ευγενίδου παρουσιάζει μια νέα σειρά πειραμάτων και δραστηριοτήτων, στη Διαδραστική έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας.


Αναρωτιέστε αν η επιστήμη κρύβεται πίσω από καθημερινά πράγματα; Αυτόν τον Ιανουάριο οι επιστήμονες βγαίνουν για λίγο από το εργαστήριο και μπαίνουν στο θαυμαστό κόσμο της κουζίνας.
Με ειδικά σχεδιασμένα πειράματα, αλλά και δραστηριότητες μικροί και μεγάλοι θα ανακαλύψουν την επιστήμη που συνδέεται με την παρασκευή φαγητών! Κάθε Σάββατο και Κυριακή του Ιανουαρίου, αλλά και στις 4, 5 και 6 Ιανουαρίου 2010, κατά την περίοδο των εορτών, η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας παρουσιάζει τη σειρά πειραμάτων και δραστηριοτήτων με τίτλο: Η Επιστήμη της… Κουζίνας
Μέσα από διασκεδαστικά πειράματα, νέοι επιστήμονες θα σας δείξουν ότι η μαγειρική έχει άμεση σχέση με την επιστήμη, ενώ τα απλά υλικά που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα πολλές φορές παρουσιάζουν εκπληκτικές ιδιότητες! Μεταξύ άλλων θα δείτε:
- Η επιστήμη πίσω από το ποπ-κόρν. Πώς και γιατί «σκάει» το καλαμπόκι; Τι πρέπει να προσέξουμε για να πετύχει το ποπ-κoρν;
- Εκρηκτική ζάχαρη. Τι συμβαίνει όταν οξειδώνεται βίαια η ζάχαρη; Ποια είναι η σχέση της με την καραμέλα; Μπορούμε να φτιάξουμε μια φωτοβολίδα στην κουζίνα μας;
- Παράξενη ομελέτα. Δείκτες, βάσεις, άλατα και ο ρόλος της χημείας στο χρώμα των φαγητών!
-Βρασμός με πάγο. Γίνεται να βράσεις νερό με πάγο; Τι ρόλο παίζει η πίεση στη θερμοκρασία βρασμού και τι μας δείχνει αυτό για το πώς δουλεύουν οι χύτρες ταχύτητας;
- Μαγιά και μπέικιν πάουντερ. Σε τι διαφέρουν; Πώς φαίνονται κάτω από το μικροσκόπιο, πώς αντιδρούν κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες και τελικά τι ρόλο παίζει το καθένα στη μαγειρική;
- Λάδι και νερό. Φίλοι ?h εχθροί στην κουζίνα; Η φύση των υγρών και ο ρόλος που παίζουν στο μαγείρεμα.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου