Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

Η μοναδική καθετοποιημένη επιχείρηση εκτροφής ορτυκιών στην Ελλάδα


Η μοναδική καθετοποιημένη επιχείρηση εκτροφής ορτυκιών στην Ελλάδα
Θεωρείτο, από την αρχαιότητα, μεζές για…απαιτητικούς ουρανίσκους αν και ζυγίζει μόλις 200 γραμμάρια. Για το ορτύκι, το μικρό αλλά ξεχωριστό αυτό πουλί, πλάστηκαν μύθοι και θρύλοι ενώ ακόμη και ο πατέρας των Θεών, Δίας, συνδέεται μαζί του ... ερωτικά, όταν, βέβαια, δεν ήταν πουλί αλλά μία πανέμορφη νύμφη, η Ορτυγία. Η Ορτυγία δυστρόπησε στις ερωτικές ορέξεις του Δία και για να τού ξεφύγει, μεταμορφώθηκε σε ορτύκι και πέταξε πάνω από το Αιγαίο. Ο Δίας την κυνήγησε, κι όταν αυτή κουράστηκε, έπεσε και πνίγηκε. Στην ίδια θέση υψώθηκε, έπειτα από λίγο, το νησί Ορτυγία, η σημερινή Δήλος.
Σήμερα, ο Γρηγόρης Ανανιάδης διαθέτει τη μοναδική καθετοποιημένη επιχείρηση στην Ελλάδα, που ασχολείται, βασικά, με την εκτροφή ορτυκιών σε όλα τα στάδια της διαδικασίας, από την παραγωγή του αβγού μέχρι τα πουλερικά να φτάσουν στον καταναλωτή. Το εκτροφείο πτερωτών θηραμάτων «ΑΡΤΕΜΙΣ» λειτουργεί από το 1985, στις ορεινές Πέντε Βρύσες του Δήμου Βερτίσκου Θεσσαλονίκης και είναι το μόνο που διαθέτει και σύγχρονο αυτόματο σφαγείο που πληροί όλες τις ισχύουσες ευρωπαϊκές προδιαγραφές.
"Τα πουλιά ναρκώνονται πρώτα και ύστερα θανατώνονται», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ανανιάδης, ο οποίος δεν κρύβει την αγάπη του για τη φύση και τα ζώα. Όπως εξήγησε, τα ορτύκια- γεννήτορες εκτρέφονται σε ειδικούς θαλάμους ωοτοκίας, όπου λαμβάνονται υπόψη όλοι οι παράγοντες, που εγγυώνται την καλή γονιμότητα. Η σωστή διατροφή, η θερμοκρασία, ο αερισμός των θαλάμων και η τήρηση των κανόνων υγιεινής είναι οι παράγοντες που εξασφαλίζουν την ανάπτυξη των νεαρών ορτυκιών.
Τα ορτύκια ενηλικιώνονται σε 7 εβδομάδες, οπότε ζυγίζουν περίπου 200 γραμμάρια. Τρέφονται με φυτικές πρώτες ύλες από καλλιέργειες της Μακεδονίας και, μάλιστα, τούς εξασφαλίζεται μια απόλυτα ελεγμένη υγιεινή τροφή, που παράγεται από το εργαστήρι παραγωγής ζωοτροφής του εκτροφείου.
"Οι πωλήσεις μου σε νωπά ορτύκια, που είναι σε συσκευασίες των 4 και πωλούνται προς 9 ευρώ το κιλό, ανέρχονται στα 150.000 με 200.000 πουλιά ετησίως. Πελάτες μου είναι μεγάλα σούπερ μάρκετ, εστιατόρια πολυτελείας και επιλεγμένα κρεοπωλεία, κυρίως των Αθηνών. όπου μάλιστα 'εκτοπίζω' τα εισαγόμενα ιταλικά και γαλλικά ορτύκια» αναφέρει ο κ.Ανανιάδης, σημειώνοντας ότι διαθέτει και δικό του δίκτυο διανομών.
Το κρέας του ορτυκιού, σύμφωνα με τον κ. Ανανιάδη, «είναι ιδιαίτερα εύγεστο, με λίγες θερμίδες, ενώ τα αβγά του, που θεωρούνται εθνικός μεζές στη Βραζιλία, έχουν λιγότερη χοληστερόλη».
Στόχος του κ. Ανανιάδη είναι να δημιουργηθεί ένας συνεταιρισμός μικρού θηράματος, που θα συσπειρώσει όλους τους παραγωγούς για να προωθήσουν καλύτερα τα προϊόντα τους.
Παράλληλα, ο ίδιος ετοιμάζεται, τους επόμενους μήνες, να προωθήσει στην αγορά συσκευασία με καπνιστό μπούτι ορτυκιού, ενώ κατά την εορταστική περίοδο Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, διαθέτει φασιανούς και πέρδικες.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

Διατροφικοί Κανόνες


Printer-friendly versionSend to friend
Τη συμπεριφορά του καταναλωτή και μερικούς από τους 64 κανόνες που αφορούν το φαγητό αναλύει ο συγγραφέας των βιβλίων «The Omnivore’s Dilemma» και «In Defense of Food». Ακόμα, μιλώντας στο Democracy Now αναφέρεται στη σχέση μεταξύ υγείας και διατροφής, τους κινδύνους των επεξεργασμένων τροφίμων, το διατροφικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα, με μεγαλύτερο παράδειγμα την καμπάνια για τα προϊόντα με χαμηλά λιπαρά και την υγεία που ξεκίνησε τη δεκαετία του '70, καθώς στον αντίκτυπο της βιομηχανικής γεωργίας στην υπερθέρμανση του πλανήτη.
«Ο τρόπος που τρώμε έχει αλλάξει τα τελευταία 50 χρόνια. Τα σύγχρονα σούπερ μάρκετ διαθέτουν κατά μέσο όρο 47.000 προϊόντα ενώ ο καταναλωτής δεν θέλει να γνωρίζει την αλήθεια για το τι τρώει, γιατί τότε ίσως και να μην ήθελε να το καταναλώσει», λέει ο Michael Pollan, δημοσιογράφος και καθηγητής περιβαλλοντικής επιστήμης και δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο Berkeley, της Καλιφόρνια.
Επομένως τι μπορεί να κάνει ένας καταναλωτής; Τι μπορεί να φάει και τι μπορεί να αγοράσει; Σύμφωνα με τον Michael Pollan, οι κανόνες που διέπουν την συμπεριφορά του καταναλωτή είναι 64 και αποτελούν το απόσταγμα δημοσιογραφικής έρευνας που διενέργησε ο ίδιος τα τελευταία 10 χρόνια. Η συμβουλή του είναι «τρώτε, όχι πολύ όμως και κυρίως λαχανικά. Ολόκληρο το οικοδόμημα της διατροφικής επιστήμης είναι στηριγμένο σ’ αυτό, αν και στις περισσότερες περιπτώσεις είναι πιο εύκολο να το λέμε παρά να το κάνουμε».
Η διατροφική επιστήμη είναι μια αρκετά πρόσφατη επιστήμη κάτι το οποίο λειτουργεί υπέρ της βιομηχανίας τροφίμων, η οποία σπεύδει σε κάθε περίπτωση να χρησιμοποιήσει κάθε νέα πληροφορία που προστίθεται στον τομέα αυτό. Πρόκειται για το διατροφικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα, με μεγαλύτερο παράδειγμα την καμπάνια για τα προϊόντα με χαμηλά λιπαρά και την υγεία που ξεκίνησε τη δεκαετία του '70, υπό τον γερουσιαστή George McGovern, που διετέλεσε και πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής για τη διατροφή.
Όπως σχολιάζει ο Μichael Pollan : «Νόμιζαν πως έκαναν κάτι καλό, όταν έλεγαν στους ανθρώπους να τρώνε λιγότερα λιπαρά και να μειώσουν τα κορεσμένα λιπαρά, κάτι το οποίο χρησιμοποιήθηκε από την βιομηχανία και μετατράπηκε σε έναν πολύ έξυπνο τρόπο για την παραγωγή νέων τροφίμων. Έτσι αναδιαμορφώθηκε το σύνολο της προμήθειας τροφίμων ώστε να έχουν λιγότερο λίπος αλλά περισσότερους υδατάνθρακες. Κατ’ αυτό τον τρόπο οι καταναλωτές προτιμούσαν αυτά τα προϊόντα».
Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, από την μέρα που ξεκίνησε η εκστρατεία για τα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά προϊόντα, έχουμε γίνει κατά μέσο όρο 18 κιλά βαρύτεροι. Ο λόγος για τον οποίο δεν λειτούργησε η καμπάνια αυτή μπορεί να οφείλεται σε δύο λόγους: O πρώτος μπορεί να είναι πως η θεωρία για το λίπος ήταν λανθασμένη και η δεύτερη πως κάθε φορά που δαιμονοποιείται ένα θρεπτικό συστατικό, ουσιαστικά δίνεται η ελευθερία και το μήνυμα «τρώτε περισσότερο» από κάποιο άλλο.
Tον τελευταίο αιώνα είναι πραγματικότητα πως τρώμε διαφορετικά, αλλαγή στην οποία δραστικό ρόλο διαδραμάτισε η συνακόλουθη τεχνολογική, βιομηχανική και κοινωνική εξέλιξη. Όπως εξηγεί ο Pollan: «Τα αίτια μπορούν να εντοπιστούν και στο επιχειρηματικό μοντέλο της βιομηχανίας τροφίμων, που λειτουργεί στη βάση των γεωργικών προϊόντων, το καλαμπόκι, τη σόγια και το σιτάρι, των οποίων η τιμή είναι μονίμως σε πτώση. Ο τρόπος για να βγάλεις χρήματα από μια τέτοια οικονομία είναι η προσθήκη αξίας. Έτσι, για παράδειγμα, μια πατάτα κοστίζει 69 σεντς ανά λίβρα, αλλά τα πατατάκια 10,37 δολάρια η λίβρα. Προστίθεται αξία απλά με τον τεμαχισμό, το τηγάνισμα σε λάδι και την πώληση σε μια καλαίσθητη συσκευασία».
«Το πρόβλημα συνεπώς είναι, ότι όσο περισσότερο περιπλέκονται τα τρόφιμα τόσο λιγότερο υγιεινά καταλήγουν να είναι, αφού όσο μεγαλύτερη είναι η διαδικασία στην οποία υποβάλλονται τόσο μειώνεται η θρεπτική τους αξία. Επιπλέον, και μετά την είσοδο των γυναικών στο εργατικό δυναμικό και την μείωση των μισθών, τα φθηνά και επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν καταστεί ακαταμάχητα στους καταναλωτές», συμπληρώνει ο ίδιος.
Όπως επισημαίνεται, τα κέρδη της βιομηχανίας υγειονομικής περίθαλψης εξαρτώνται από την ασθένεια του πληθυσμού. Σύμφωνα με τον Michael Poll αυτή είναι μια ιδιαίτερα συμφέρουσα κατάσταση και για τους δύο κλάδους, η οποία μπορεί να σταματήσει μόνο με την κατάλληλη εκπαίδευση των πολιτών, κάτι το οποίο κανένας δεν θα υποστηρίξει προς στιγμή, αλλά «όπως ο ασφαλιστικός κλάδος της υγείας τάχθηκε κατά του καπνίσματος, επειδή είχε όφελος από αυτό, ίσως θα μπορέσει να φανεί κάποια αλλαγή και στο επίπεδο της διατροφής».
Τι συνδέει όμως την διατροφή και τη γεωργία σχετικά με την υπερθέρμανση του πλανήτη; Πρόσφατα, στην Σύνοδο Κορυφής για το κλίμα που πραγματοποιήθηκε στην Κοπεγχάγη, ειπώθηκε πως η μείωση της κατανάλωσης κρέατος θα οδηγούσε σε μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Η παραγωγή και το σύστημα τροφίμων, σε γενικές γραμμές, είναι βασικά ο μεγαλύτερος παραγωγός αερίων του θερμοκηπίου, μια κατάσταση και διαδικασία πολυεπίπεδη. Δεν αφορά μόνο τη μεταφορά αλλά και την παραγωγή και τον εξοπλισμό που είναι αναγκαίος.
Ένας από τους κανόνες του βιβλίου του Michael Pollan, Food Rules: An Eater’s Manual, για μια πιο υγιεινή διατροφή, συμβουλεύει: «Φάτε όσο πρόχειρο φαγητό θέλετε, αρκεί να το μαγειρεύεται εσείς οι ίδιοι». Στην πράξη αυτό σημαίνει πως, αν για παράδειγμα σας αρέσουν οι τηγανητές πατάτες, είναι προτιμότερο να τις ετοιμάζετε εσείς οι ίδιοι από το να τις αγοράζετε έτοιμες. Μόνο η διαδικασία παρασκευής τους θα σας αποθαρρύνει από το να το κάνετε συχνά μ’ αποτέλεσμα να τρώτε τελικά τις κατάλληλες ποσότητες. Επιπλέον και πάντα βάσει του εγχειριδίου του προτείνει την μη κατανάλωση τροφίμων με συντηρητικά και πρόσθετα χρώματα ή αρώματα, ενώ για να αποφύγουμε την υπερφαγία καλό είναι να τρώμε πάντα σε τραπέζι, και όχι στο πόδι όπως προστάζουν οι σύγχρονοι ρυθμοί και ποτέ μόνοι μας.
Πηγή: Democracy Now

Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010

Γαλακτομπούρεκο μπουγάτσα


Γαλακτομπούρεκο μπουγάτσα
 Από το Στέλιο Παρλιάρο
Επιμέλεια - styling: Στέλιος Παρλιάρος, Φωτογραφίες: Άλκης Καλούδης

Προετοιμασία: 30΄, Ψήσιμο: 45΄
Υλικά (για 8 μερίδες):
20 φύλλα κρούστας για μπακλαβά
200 γρ. βούτυρο, λιωμένο
Για την κρέμα:
1 κιλό γάλα
200 γρ. ζάχαρη
120 γρ. αλεύρι
4 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
1 κλωναράκι βανίλιας, σχισμένο μ' ένα μαχαιράκι κατά μήκος στη μέση
ζάχαρη άχνη, για το πασπάλισμα
κανέλα, για το πασπάλισμα
Διαδικασία:
Ρίχνουμε το γάλα και το κλωναράκι βανίλιας σε μια κατσαρόλα και τη βάζουμε στη φωτιά. Σ' ένα μπολ ανακατεύουμε με μια κουτάλα τη ζάχαρη, το αλεύρι και τα αυγά. Πριν πάρει βράση το γάλα ρίχνουμε το 1/3 στο μπολ με το μείγμα αυγών - ζάχαρης και ανακατεύουμε. Αδειάζουμε το καινούργιο μείγμα στην κατσαρόλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να δέσει η κρέμα και να αρχίσει να κοχλάζει. Τότε, κατεβάζουμε από τη φωτιά και την αδειάζουμε σ' ένα καθαρό σκεύος. Σκεπάζουμε την κρέμα με μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνειά της, για να μην κάνει κρούστα. Οταν έρθει η ώρα να τη χρησιμοποιήσουμε, αφαιρούμε τη βανίλια και τη μαλακώνουμε μ' ένα σύρμα ή στον κάδο του μίξερ, για να αποκτήσει λεία υφή. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160° C.
Απλώνουμε σ' ένα ταψί 30x40 εκ. τα μισά φύλλα βουτυρώνοντάς τα ένα-ένα. Απλώνουμε την κρέμα πάνω στα φύλλα. Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρώνοντάς τα κι αυτά ένα-ένα. Ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει ελαφρώς και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα.

Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

Μια ξανθιά για τα Χριστούγεννα, παρακαλώ!


Μια ξανθιά για τα Χριστούγεννα, παρακαλώ!
 Δυνατές ή ελαφριές, ξανθιές ή σκούρες, ενδείκνυνται για πολλούς γευστικούς συνδυασμούς. Ποιος είπε ότι η μπίρα δεν ταιριάζει στο χειμώνα;

ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΠΙΡΕΣ
Οι πιο κρύες χώρες, κυρίως της βόρειας Ευρώπης, έχουν μια ενδιαφέρουσα παράδοση στις δυνατές, εποχικές μπίρες, τις οποίες απολαμβάνουν τις κρύες -και μικρές- ημέρες του χειμώνα. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται και οι χριστουγεννιάτικες. Φέτος, στη χώρα μας είναι διαθέσιμες μόνο δύο από αυτές τις χριστουγεννιάτικες μπίρες, η Fischer Noel, μια ελαφριά, κοκκινωπή Lager, και η Samichlaus Bier, δυνατή, σκουρόχρωμη και ώριμη κατά 12 μήνες (αφού φτιάχνεται και κυκλοφορεί κάθε χρόνο του Αγίου Νικολάου, στις 6 Δεκεμβρίου, και καταναλώνεται παλαιωμένη από την περσινή χρονιά). Στο αφιέρωμά μας επιλέξαμε χειμωνιάτικες και εορταστικές μπίρες για όλα τα γούστα και φυσικά για όλες τις ώρες. Εις υγείαν της παρέας και χρόνια πολλά!
Πού θα τις βρείτε: Στα μεγάλα σούπερ μάρκετ, σε κάβες και σε εξειδικευμένες κάβες μπίρας, στα Beer Factory στο Χαλάνδρι (Ηρακλείτου 4, Πάτημα Χαλανδρίου) και στη Νέα Σμύρνη (Ελ. Βενιζέλου 102). Ανοιχτά καθημερινά 11.00 - 23.00.
Deus Brut des Flandres Βέλγιο
Κατηγορία: Brut (Ale) - μπίρα σαμπάνια
Γεύση: Λεπτή και ντελικάτη, φρέσκια, αρωματική και φρουτώδης, με νότες λουλουδιών από το λυκίσκο. Ωριμάζει με τη μέθοδο της σαμπάνιας και είναι κατάλληλη για απεριτίφ και για όλες τις επίσημες στιγμές.
Αλκοόλ: 11,5%
Τιμή: 29,50 € (τα 750 ml)

Duvel Βέλγιο
Κατηγορία: Strong Golden Ale
Γεύση: Ξεχωριστή και δυνατή, γλυκόπικρη, ξηρή και μυρωδάτη, από τις ποικιλίες λυκίσκου. Eνα εξαίρετο απεριτίφ, ακόμα και αν το γεύμα που θα ακολουθήσει θα έχει κρασί, καθώς και πολύ καλή για μετά το φαγητό. Συνοδεύει τέλεια τα λιπαρά ψάρια, αλλά και ένα σπέσιαλ λεμονάτο γεύμα με κρέας.
Αλκοόλ: 8,5%
Τιμή: 2,75 € (τα 330 ml)

Pilsner Urquell Τσεχία
Κατηγορία: Pils
Γεύση: Γλυκιά και πικρή, σε τέλεια ισορροπία μεταξύ βύνης και λυκίσκου. Γεμάτη, ξηρή και φρουτώδης, με νότες βύνης και λυκίσκου. Μπορείτε να την απολαύσετε ως ορεκτικό, συνδυάζεται τέλεια με ψάρια και πικάντικα ορεκτικά.
Αλκοόλ: 4,4%
Τιμή: 2 € (τα 500 ml)

Mythos Red Ελλάδα
Κατηγορία: Lager
Γεύση: Γεμάτη και μαλακή, με νότες καραμέλας, καβουρδισμένης βύνης και ντελικάτη πικράδα. Συνοδεύει πλούσιες και πικάντικες γεύσεις πουλερικών, ενώ αποτελεί και ένα δροσιστικό ποτό με την πλούσια γεύση της.
Αλκοόλ: 5,5%
Τιμή: 0,75 € (τα 330 ml)

Amstel Bock Βέλγιο
Κατηγορία: Bock
Γεύση: Δυνατή, με υπέροχη πικράδα, γεμάτη και γλυκιά από τις καβουρδισμένες βύνες. Ταιριάζει καλά με τραγανές και γλυκιές σαλάτες και αποτελεί γενικότερα μια καλή χειμωνιάτικη επιλογή.
Αλκοόλ: 7%
Τιμή: 0,88 € (τα 330 ml)


Timmermans Framboise, Βέλγιο
Κατηγορία: Lambic Framboise (με σμέουρα)
Γεύση: Φρουτώδης λόγω των σμέουρων, πλούσια και αρωματική. Συνοδεύει άριστα όλα τα γλυκά με φρούτα, από τάρτες μέχρι ψητά φρούτα με παγωτό.
Αλκοόλ: 4,5%
Τιμή: 3,30 € (τα 250 ml)


Guinness Draught Ιρλανδία (κουτί ή μπουκάλι)
Κατηγορία: Stout
Γεύση: Πλούσια και γεμάτη - από τις σκουρόχρωμες και καβουρδισμένες βύνες. Πικρή και ξηρή με νότες καφέ. Ο τέλειος συνδυασμός για όστρακα αλλά και γλυκά σοκολάτας.
Αλκοόλ: 4,2%
Τιμή: 2,12 € (τα 440 ml)


Murphy's Stout Ιρλανδία
Κατηγορία: Stout
Γεύση: Μαλακή και ελαφρώς ξηρή, με νότες σοκολάτας, καφέ και καραμέλας - από τη βύνη σοκολάτας και την καβουρδισμένη βύνη. Μπορεί να συνδυαστεί τέλεια με όστρακα, γλυκά σοκολάτας, αλλά και με κρεμώδη γλυκά.
Αλκοόλ: 4%
Τιμή: 2,35 € (τα 500 ml)

Samichlaus Bier, Αυστρία
Κατηγορία: Double Bock, εποχική χριστουγεννιάτικη
Γεύση: Πολύ δυνατή και πλούσια, γλυκιά και κρεμώδης, με νότα βύσσινου. Ζεστή, πικάντικη και πιπεράτη, με ελαφριά πικράδα. Χειμωνιάτικο επιδόρπιο. Ταιριάζει πολύ καλά με σοκολάτα bitter.
Αλκοόλ: 14%
Τιμή: 5,20 € (τα 330 ml)


Chimay Grande Reserve, Βέλγιο
Κατηγορία: Μοναστηριακή Trappiste
Γεύση: Πλούσια και δυνατή, με μέτρια γλυκάδα -από την ψημένη βύνη-, πικάντικη, με νότες από θυμάρι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και ανθούς. Ο τέλειος συνδυασμός με τα λιπαρά τυριά (ειδικά το ροκφόρ αλλά και τα ελληνικά). Επίσης, συνδυάζεται πολύ καλά με μοσχαράκι κοκκινιστό ή πικάντικο.
Αλκοόλ: 9%
Τιμή: 8,60 € (τα 750 ml)

Hertog Jan Dubbel Ολλανδία
Κατηγορία: Ale
Γεύση: Οινώδης, γλυκόπικρη και πικάντικη, με φρουτώδεις νότες σταφυλιών. Μπορεί να δημιουργήσει έναν πολύ ενδιαφέροντα συνδυασμό, εάν επιλέξετε να την απολαύσετε με έντονες γεύσεις, όπως μια καπνιστή μπριζόλα με πατατοσαλάτα.
Αλκοόλ: 7,3%
Τιμή: 7,20 € (τα 500 ml)

Malheur Dark Brut, Βέλγιο
Κατηγορία: Brut (Ale)
Γεύση: Πλούσια και γεμάτη, ξηρή και πικάντικη, με όμορφες νότες σοκολάτας, τζίντζερ, καφέ και ψημένης βανίλιας - από τις σκουρόχρωμες βύνες της και την παλαίωσή της σε δρύινα βαρέλια. Ιδανική για επιδόρπιο.
Αλκοόλ: 12%
Τιμή: 18,50 € (τα 750 ml)

Πηγη Οινοχόος