Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

Η μοναδική καθετοποιημένη επιχείρηση εκτροφής ορτυκιών στην Ελλάδα


Η μοναδική καθετοποιημένη επιχείρηση εκτροφής ορτυκιών στην Ελλάδα
Θεωρείτο, από την αρχαιότητα, μεζές για…απαιτητικούς ουρανίσκους αν και ζυγίζει μόλις 200 γραμμάρια. Για το ορτύκι, το μικρό αλλά ξεχωριστό αυτό πουλί, πλάστηκαν μύθοι και θρύλοι ενώ ακόμη και ο πατέρας των Θεών, Δίας, συνδέεται μαζί του ... ερωτικά, όταν, βέβαια, δεν ήταν πουλί αλλά μία πανέμορφη νύμφη, η Ορτυγία. Η Ορτυγία δυστρόπησε στις ερωτικές ορέξεις του Δία και για να τού ξεφύγει, μεταμορφώθηκε σε ορτύκι και πέταξε πάνω από το Αιγαίο. Ο Δίας την κυνήγησε, κι όταν αυτή κουράστηκε, έπεσε και πνίγηκε. Στην ίδια θέση υψώθηκε, έπειτα από λίγο, το νησί Ορτυγία, η σημερινή Δήλος.
Σήμερα, ο Γρηγόρης Ανανιάδης διαθέτει τη μοναδική καθετοποιημένη επιχείρηση στην Ελλάδα, που ασχολείται, βασικά, με την εκτροφή ορτυκιών σε όλα τα στάδια της διαδικασίας, από την παραγωγή του αβγού μέχρι τα πουλερικά να φτάσουν στον καταναλωτή. Το εκτροφείο πτερωτών θηραμάτων «ΑΡΤΕΜΙΣ» λειτουργεί από το 1985, στις ορεινές Πέντε Βρύσες του Δήμου Βερτίσκου Θεσσαλονίκης και είναι το μόνο που διαθέτει και σύγχρονο αυτόματο σφαγείο που πληροί όλες τις ισχύουσες ευρωπαϊκές προδιαγραφές.
"Τα πουλιά ναρκώνονται πρώτα και ύστερα θανατώνονται», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ανανιάδης, ο οποίος δεν κρύβει την αγάπη του για τη φύση και τα ζώα. Όπως εξήγησε, τα ορτύκια- γεννήτορες εκτρέφονται σε ειδικούς θαλάμους ωοτοκίας, όπου λαμβάνονται υπόψη όλοι οι παράγοντες, που εγγυώνται την καλή γονιμότητα. Η σωστή διατροφή, η θερμοκρασία, ο αερισμός των θαλάμων και η τήρηση των κανόνων υγιεινής είναι οι παράγοντες που εξασφαλίζουν την ανάπτυξη των νεαρών ορτυκιών.
Τα ορτύκια ενηλικιώνονται σε 7 εβδομάδες, οπότε ζυγίζουν περίπου 200 γραμμάρια. Τρέφονται με φυτικές πρώτες ύλες από καλλιέργειες της Μακεδονίας και, μάλιστα, τούς εξασφαλίζεται μια απόλυτα ελεγμένη υγιεινή τροφή, που παράγεται από το εργαστήρι παραγωγής ζωοτροφής του εκτροφείου.
"Οι πωλήσεις μου σε νωπά ορτύκια, που είναι σε συσκευασίες των 4 και πωλούνται προς 9 ευρώ το κιλό, ανέρχονται στα 150.000 με 200.000 πουλιά ετησίως. Πελάτες μου είναι μεγάλα σούπερ μάρκετ, εστιατόρια πολυτελείας και επιλεγμένα κρεοπωλεία, κυρίως των Αθηνών. όπου μάλιστα 'εκτοπίζω' τα εισαγόμενα ιταλικά και γαλλικά ορτύκια» αναφέρει ο κ.Ανανιάδης, σημειώνοντας ότι διαθέτει και δικό του δίκτυο διανομών.
Το κρέας του ορτυκιού, σύμφωνα με τον κ. Ανανιάδη, «είναι ιδιαίτερα εύγεστο, με λίγες θερμίδες, ενώ τα αβγά του, που θεωρούνται εθνικός μεζές στη Βραζιλία, έχουν λιγότερη χοληστερόλη».
Στόχος του κ. Ανανιάδη είναι να δημιουργηθεί ένας συνεταιρισμός μικρού θηράματος, που θα συσπειρώσει όλους τους παραγωγούς για να προωθήσουν καλύτερα τα προϊόντα τους.
Παράλληλα, ο ίδιος ετοιμάζεται, τους επόμενους μήνες, να προωθήσει στην αγορά συσκευασία με καπνιστό μπούτι ορτυκιού, ενώ κατά την εορταστική περίοδο Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, διαθέτει φασιανούς και πέρδικες.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου