Αγκινάρες σε ελαιόλαδο
Φτιάξτε μπόλικες όταν τις βρείτε φρέσκες, για να τις απολαύσετε όλο το καλοκαίρι. Η συνταγή διπλασιάζεται και τριπλασιάζεται.
ΥΛΙΚΑ
* 3-4 μέτριες αγκινάρες ή 8-10 μικρές, καθαρισμένες
* 1 φλιτζάνι λευκό κρασί
* 1 φλιτζάνι μηλόξυδο
* 1 κουτ. σούπας αλάτι
* 2-3 κλωνάρια μάραθο
* 1 κουτ. γλυκού κόκκους πιπέρι, σπασμένους σε γουδί
* 1 κουτ. σούπας κόκκους κόλιανδρο, σπασμένους σε γουδί
* 1 κουτ. γλυκού ροζ πιπέρι, χοντροκοπανισμένο
* 2 φύλλα δάφνη
* 1 μικρή ξερή καυτερή πιπεριά, ψαλιδισμένη στη μέση (προαιρετικά)
* 1 1/2 φλιτζάνι παρθένο ελαιόλαδο ή περισότερο
* 1 φλιτζάνι λευκό κρασί
* 1 φλιτζάνι μηλόξυδο
* 1 κουτ. σούπας αλάτι
* 2-3 κλωνάρια μάραθο
* 1 κουτ. γλυκού κόκκους πιπέρι, σπασμένους σε γουδί
* 1 κουτ. σούπας κόκκους κόλιανδρο, σπασμένους σε γουδί
* 1 κουτ. γλυκού ροζ πιπέρι, χοντροκοπανισμένο
* 2 φύλλα δάφνη
* 1 μικρή ξερή καυτερή πιπεριά, ψαλιδισμένη στη μέση (προαιρετικά)
* 1 1/2 φλιτζάνι παρθένο ελαιόλαδο ή περισότερο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόψτε τις αγκινάρες στα τέσσερα αν είναι μεγάλες, ή στη μέση αν είναι μικρές, αλείφοντας συνεχώς με λεμόνι. Βάλτε σε ανοξείδωτη κατσαρόλα το κρασί, το ξίδι και το αλάτι να πάρουν βράση. Προσθέστε τις κομμένες αγκινάρες και βράστε 5-6 λεπτά, μέχρι να τσιμπιούνται εύκολα με μαχαίρι. Στο τέλος ζεματίστε και τα κλωνάρια του μάραθου για 1 λεπτό. Προσοχή! Μην πολυβράσετε τις αγκινάρες. Βγάλτε τις αγκινάρες με τρυπητή κουτάλα και απλώστε τες, μαζί με το μάραθο, σε χάρτινες πετσέτες να στεγνώσουν τελείως. Βάλτε σε γαβάθα τις αγκινάρες, πασπαλίστε με τα μυρωδικά, κρατώντας τη δάφνη και το μάραθο. Περιχύστε με λίγο ελαιόλαδο και ανακατώστε να λαδωθούν.
Σε καθαρή και απόλυτα στεγνή γυάλα βάλτε τις αγκινάρες, τοποθετώντας τα φύλλα της δάφνης, τις πιπεριές και τα κλωνάρια του μάραθου όρθια στα τοιχώματα της γυάλας για να φαίνονται όμορφα. Γεμίστε με το ελαιόλαδο, που πρέπει να καλύπτει απόλυτα τις αγκινάρες και να περισσεύει κάπου 2 εκ. από πάνω. Κουνήστε τη γυάλα, περάστε τη λάμα μαχαιριού γύρω στα τοιχώματα για να φύγουν όλες οι φυσαλίδες και σκεπάστε την.
Η κονσέρβα αγκινάρες διατηρείται στο ψυγείο για 3-4 βδομάδες, αλλά πρέπει να βγάζετε όσες αγκινάρες θα φάτε 1 ώρα πριν, γιατί το λάδι στερεοποιείται και πρέπει να επανέλθει στην κανονική του θερμοκρασία. Αν βράσετε τη γυάλα σε μπεν μαρί για 15-20 λεπτά, η κονσέρβα σφραγίζεται επαγγελματικά και διατηρείται εκτός ψυγείου για 6 μήνες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου