Δημήτρης Γκιόλβας (Βιολογικός παραγωγός)
Δίνει στο ψωμί αξία Με παραγωγή 45.000 αρτοσκευασμάτων εβδομαδιαίως και 450 τόνων ψωμιού ετησίως, τα νόστιμα αλλά και υψηλής διατροφικής αξίας βιολογικά αρτοποιήματα του «Φούρνου του ψωμά» έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη του αγοραστικού κοινούΤης ΒΑΣΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ,
Φωτογραφίες: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΖΑΒΟΣ
«Το ψωμί έρχεται καθημερινά αντιμέτωπο με τη στιγμή της αλήθειας. Ετσι, η σχέση που δημιουργείται μπορεί να είναι είτε πολύ ισχυρή είτε να σπάει πολύ εύκολα. Και αυτό που την καθορίζει είναι η συχνότητα», δηλώνει ο Δημήτρης Γκιόλβας, ψυχή της εταιρείας «Ο φούρνος του ψωμά». Mε εμπειρία 27 χρόνων στο χώρο των τροφίμων και έχοντας ως σύνθημα το «δεν μπορείς να κοροϊδέψεις τον καταναλωτή», το 2006 έγινε κύριος μέτοχος στην επιχείρηση παραγωγής άρτου, με προοπτική να αναπτυχθεί στο χώρο των βιολογικών. «Οταν είσαι σε ένα μεγάλο σύστημα και αφουγκράζεσαι αυτό που πρόκειται να έρθει, ζεις και διαχειρίζεσαι όλες τις διατροφικές κρίσεις, τότε καταλαβαίνεις ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να έχεις εναλλακτικές λύσεις», υποστηρίζει. Και έτσι, μαζί με τους άλλους δύο μετόχους της εταιρείας, τον Κώστα Δαλακούρτη και τον Στέλιο Κριπαράκο, στράφηκε αποκλειστικά στη βιολογική παραγωγή ψωμιού και άλλων αρτοσκευασμάτων.
Φουρνίζουν συνεχώς
Στο εργαστήριο παραγωγής της εταιρείας στο Πέραμα, το οποίο μετρά ήδη εννέα χρόνια λειτουργίας, η ομορφιά του χειροποίητου αντανακλάται στο τελικό προϊόν, που αριθμεί πλέον έντεκα κωδικούς. Ψωμί άσπρο, ολικής ή πολύσπορο, κουλούρι σμυρναίικο, καρίνες Ρεθύμνου και τσουρέκια είναι ορισμένα μόνο από αυτά. Ο χώρος επεξεργασίας, γεμάτος από κοσκινιστήρια, ταχυζυμωτήρια, φούρνους και ράφια αποθήκευσης, ξεχυλίζει από αρώματα φρεσκοψημένου ψωμιού και πρώτων υλών: βανίλια, κανέλα και αλεύρι, πολύ αλεύρι. Γιατί, όπως φανερώνει και η ονομασία της επιχείρησης, βασική ασχολία είναι το ψωμί (παράγουν 450 τόνους ετησίως), ενώ μόλις τον τελευταίο ενάμιση χρόνο φτιάχνουν αρτοσκευάσματα. «Αν δημιουργήσεις πολύ καλή εικόνα για το προϊόν (σ.σ.: ψωμί), όλα τα άλλα μπορούν εύκολα να στηριχτούν γύρω από αυτή την αξία», τονίζει ο κ. Γκιόλβας. «Το βασικό άλευρο όλης της παραγωγής είναι το ολικής, σκληρό και μαλακό. Το προζύμι το φτιάχνουμε εμείς, έτσι ώστε, όταν κάποιος δοκιμάζει οτιδήποτε δικό μας, να λέει ότι έχει σπιτική γεύση».
Και όπως προσθέτει ο έμπειρος επιχειρηματίας, «το ψωμί είναι δωρικό αγαθό, απλό - μα τόσο χρήσιμο. Οταν προσφέρεις στον καταναλωτή καλή ποιότητα, γίνεται αμέσως αντιληπτό ».
Στο «Φούρνο του ψωμά» η ποιότητα είναι μη διαπραγματεύσιμη. Πιστοποιημένος από τη ΔΗΩ από το 2004, φέτος απέκτησε και HΑCCP, ενώ, σύμφωνα με το πρότυπο ISO 22000, εγγυάται πλέον τη διαχείριση της ασφάλειας των τροφίμων. Με 290 σημεία πώλησης ανά την Ελλάδα, η έμφαση δίνεται στις πρώτες ύλες. Αλεύρι, μέλι, σιμιγδάλι, ζάχαρη, αυγά, μαργαρίνες, βούτυρο, καρύδια, αμύγδαλα, μπέικιν πάουντερ, κρασί, εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο (Λατζιμάς, Ζαχόλι), σουσάμι, όλα βιολογικά, από τις εταιρείες ΣΕΒΙΣΕ, ΒΙΟΤΟΣ και Μύλοι Κρήτης. Τα ζυμωτήρια παίρνουν... φωτιά ανά δύο ημέρες, για να παρασκευάσουν τα αρτοσκευάσματα (περίπου 45.000 κομμάτια την εβδομάδα), και ανά τρεις ημέρες για ψωμί. «Εχουμε μανία με τη φρεσκάδα των προϊόντων μας. Δεν παραδίδουμε μεγάλες παραγγελίες, προκειμένου να μη μένουν για πολύ στα ράφια», διευκρινίζει ο κ. Γκιόλβας.
Ποιότητα και υπευθυνότητα
Ποια είναι τα σχέδιά τους για το μέλλον; «Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια κουλτούρα καθαρότητας, καλής ποιότητας, υπευθυνότητας και να δίνουμε στον κόσμο ένα προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας. Σίγουρα έχουμε κάνει λάθη, αλλά γίνεται ένας συνεχής αγώνας και προσπάθεια να βελτιωθούμε. Αυτό που προσφέρει κάθε επιχειρηματίας πρέπει να διέπεται από ηθική και ήθος. Αυτή είναι αρχή μου. Η διατροφή είναι μια μακροχρόνια σχέση με την υγεία. Αυτή είναι η κοινωνική ευθύνη που έχει κάποιος», υποστηρίζει. Γι' αυτό, δεν αρκείται στα πιστοποιητικά των πρώτων υλών του, αλλά προχωράει σε αναλύσεις, ψάχνοντας για τυχόν φυτοφάρμακα, λιπάσματα, εντομοκτόνα, ζιζανιοκτόνα. Και το νερό, που, μαζί με το αλεύρι, αποτελεί βασικό συστατικό για την παρασκευή της μαγιάς, περνάει επίσης από έλεγχο, μια και επηρεάζει τη ζύμωση. Ακόμη όμως και ο καθαρισμός του χώρου γίνεται με οικολογικά προϊόντα. Στο διάστημα της παραμονής μου εκεί συνειδητοποίησα ότι είχα απέναντί μου έναν άνθρωπο με μεράκι. «Είμαι παθιασμένος με τη διαδικασία του «ταξιδιού». Το να πηγαίνω δηλαδή να βλέπω παραγωγούς και τα σιτάρια τους, να διασφαλίζω την ποιότητά μου. Αυτό για μένα είναι δημιουργικότητα. Η ικανοποίησή μου είναι να μπορώ να συνεισφέρω στη διατροφή, στον Ελληνα. Και έτσι θα συνεχίσουμε».
Γευσιγνωσία
Ολα τα αρτοσκευάσματα είναι εξαιρετικής γεύσης, πλούσιας γκάμας, ώστε να ικανοποιούν τη διάθεσή μας κάθε στιγμή. Τα αγαπημένα μου όμως είναι τα κρητικά ροξάκια. Είναι τραγανά, με άφθονο σουσάμι, που τους δίνει μια ιδιαίτερη γεύση. Ενα ψωμί για όσους αγαπούν το προζύμι είναι το κρητικό με προζύμι ή το ορεινό. Αν πάλι γευτείς τις καρίνες Ρεθύμνου, δύσκολα σταματάς...
Μεγάλη γκάμα προϊόντων
Σήμερα, ο «Φούρνος του ψωμά» παράγει έντεκα κωδικούς, που είναι πιστοποιημένοι από τη ΔΗΩ:
• Ψωμί άσπρο, ολικής, πολύσπορο, σικάλεως και ολικής, σίκαλης, ορεινό (προζύμι), ντίνκελ, κρητικό με προζύμι, όλα σε καρβέλι και φέτες για τοστ, αρτίδια
• Κουλούρι με παρθένο ελαιόλαδο: με χυμό πορτοκαλιού και κανέλα
• Κουλούρι σμυρναίικο
• Καρίνες Ρεθύμνου: κουλούρια κανέλας (διαίτης)
• Κουλούρια Κισσάμου: με κρασί και παρθένο ελαιόλαδο
• Παξιμαδάκι πορτοκαλιού
• Αυθεντικά κρητικά ροξάκια
• Κουραμπιέδες
• Μελομακάρονα
• Τσουρέκι πλεξούδα και τσουρεκάκια μικρά
• Λαγάνες
INFO
«O φούρνος του ψωμά»,
Τήνου 8, Πέραμα, T 210-40.15.929,
email: kdalakou@otenet.gr.
Ψωμί και αρτοσκευάσματα της εταιρείας θα βρείτε σχεδόν στα περισσότερα σούπερ μάρκετ και βιολογικά καταστήματα της χώρας. |
|
ΠΟΛΛΗ ΚΑΛΛΟΣ!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή