Κυριακή 7 Μαρτίου 2010

Αποστάγματα Τσιλιλή Τι έχει να ζηλέψει το τσίπουρο από την γκράπα;


Αποστάγματα Τσιλιλή
Τι έχει να ζηλέψει το τσίπουρο από την γκράπα;
 Η ποτοποιία των αδελφών Κώστα και Μάκη Τσιλιλή, η πρώτη που τυποποίησε τσίπουρο στη Θεσσαλία, είναι ήδη 20 ετών. Και συνεχίζει ακάθεκτη...
ΤΗΣ ΝΙΚΟΛΕΤΑΣ ΜΑΚΡΥΩΝΙΤΟΥ
ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΑ
ΣΤΗ ΡΑΞΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ, η αποσταγματοποιία Τσιλιλή μετράει πλέον 20 χρόνια επιτυχημένης διαδρομής στο χώρο των τσίπουρων και των αποσταγμάτων. Αυτή την πορεία, με τους πολλούς και σημαντικούς σταθμούς, γιόρτασε πριν από λίγες εβδομάδες η οικογένεια Τσιλιλή, καλώντας φίλους και συνεργάτες να μοιραστούν τη χαρά της. Το γλέντι ξεκίνησε με δύο νέες προτάσεις απόλαυσης του τσίπουρου, δύο δροσερά, απολαυστικά κοκτέιλ που είχε ετοιμάσει ο μπάρμαν Γιάννης - Πέτρος Πετρής: ένα διαφορετικό συνοδευτικό για τα ορεκτικά, το Tsilili's Mediterranean, και ένα ιδιόμορφο απεριτίφ, το Tsilili's Rose. Και τα δύο είναι βασισμένα στο βραβευμένο τσίπουρο Τσιλιλή χωρίς γλυκάνισο. Ωστόσο, στην γκάμα των τσίπουρων και των αποσταγμάτων της ποτοποιίας Τσιλιλή συμπεριλαμβάνονται επίσης ένα τσίπουρο με γλυκάνισο, άριστο συνοδευτικό θαλασσινών και ψαρικών, καθώς και τέσσερα ενδιαφέροντα, μονοποικιλιακά φρέσκα αποστάγματα σταφυλιών Ξινόμαυρου, Chardonnay, Cabernet και Μοσχάτου Αμβούργου.
Αν και η δεύτερη γενιά βρίσκεται σε διαδικασία προετοιμασίας για να αναλάβει τα ηνία, τα δύο αδέρφια, ο Κώστας και ο Μάκης Τσιλιλής, είναι πάντα παρόντες, στην πρώτη γραμμή. Μας ξενάγησαν, λοιπόν, στην επιχείρησή τους και, ακολούθως, στην απόλαυση. «Πιστεύουμε πως το τσίπουρο έχει μέλλον, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από την γκράπα της γειτονικής Ιταλίας, η οποία δρέπει δάφνες διεθνώς», λέει ο Κώστας Τσιλιλής. Και έχει απόλυτο δίκιο...
Μέχρι το 1988, οπότε καθορίστηκε το νομικό πλαίσιο για την παραγωγή εμφιαλωμένου τσίπουρου, η οικογένεια Τσιλιλή παρήγε χύμα τσίπουρο και κρασί αποκλειστικά για δική της χρήση. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1989, βγάζοντας στην αγορά το πρώτο εμφιαλωμένο τσίπουρο της Θεσσαλίας. «Στόχος μας είναι να παραμείνουμε στην πρώτη θέση της εκτίμησης του Ελληνα καταναλωτή και το τσίπουρο να βρει τη θέση που του αξίζει στη διεθνή αγορά», συμπληρώνει ο Μάκης Τσιλιλής.
Στην γκάμα των προϊόντων που παράγουν προστέθηκαν με τα χρόνια και τα μονοποικιλιακά αποστάγματα, βασισμένα στην απόσταξη σταφυλιού από τον ιδιόκτητο αμπελώνα της οικογένειας στη Θεόπετρα Καλαμπάκας, όπου εφαρμόζονται οι αρχές της βιολογικής γεωργίας. Είναι αρωματικά, τραγανά και καλοδουλεμένα· το ένα πιο ενδιαφέρον από το άλλο. Το απόσταγμα Ξινόμαυρου κλείνει μέσα του όλα τα ποικιλιακά αρώματα (αχλάδι, μήλο, δαμάσκηνο, σταφίδα και μπαχαρικά) και είναι γευστικό, ξηρό και ζεστό, με ελαφρώς τανικό τελείωμα. Από την άλλη, το απόσταγμα Μοσχάτου Αμβούργου είναι πολύ πιο αρωματικό και «φαντεζί», με εκρηκτικά αρώματα περγαμόντου, τριαντάφυλλου και νότες από αγιόκλημα, με στόμα μαλακό, κρεμώδες, ξηρό και όμορφο τελείωμα με ίχνη λουκουμιού, καρυδιού και αχλαδιού. Τόσο αυτά τα δύο αποστάγματα, όσο κι εκείνα από Cabernet και Chardonnay, είναι θαυμάσια απεριτίφ αλλά και ιδανικά για να κλείσουμε ένα πλούσιο δείπνο. «Εχουμε κάνει σημαντική προσπάθεια και στην παλαίωση τσίπουρου», εξηγεί ο Μάκης Τσιλιλής, «αν και ακόμα δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις. Οσο για τα αποστάγματα, δεν μπορώ να πω με σιγουριά πως τα ποικιλιακά χαρακτηριστικά τους θα έχουν το ίδιο ενδιαφέρον με την επίδραση του ξύλου του βαρελιού».
Και, φυσικά, οι οικοδεσπότες μάς έδωσαν και τις σωστές οδηγίες... χρήσης: «Τα αποστάγματα τα απολαμβάνουμε κρύα από το ψυγείο και χωρίς πάγο, σε κολονάτα ποτηράκια. Τα τσίπουρα τα σερβίρουμε κατά προτίμηση με κρύο νερό και όχι με πάγο. Στο ποτήρι μπαίνει πρώτα το τσίπουρο, στη συνέχεια λίγες σταγόνες κρύου νερού και στο τέλος ο πάγος. Αυτό συμβαίνει για να μη «σοκάρεται» το ποτό με την απευθείας επαφή του με τον πάγο. Αντίθετα, η προσθήκη νερού το βοηθάει να ξεδιπλώσει τα αρώματα και να... ξεκλειδώσει τη γεύση του», συνιστά ο Κώστας Τσιλιλής.
3 κοκτέιλ με τσίπουρο που πρέπει να δοκιμάσετε
Tsilili's Mediterranean
•   40 ml τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο
•   1 φέτα λεμονιού
•   10 ml χυμό λεμονιού
•   20 ml σιρόπι μελιού (δηλαδή ανθόμελο αραιωμένο 1:1 με νερό)
•   Μισό ντοματίνι
•   1 λεπτοκομμένη φέτα αγγουριού
•   1 κλαδάκι δεντρολίβανο
Βάζουμε σε old fashion ποτήρι όλα τα υλικά, εκτός από το τσίπουρο και το δεντρολίβανο, και τα πιέζουμε ελαφρά με ένα γουδοχέρι ή με το πίσω μέρος ενός κουταλιού. Γεμίζουμε το ποτήρι με τριμμένο πάγο και συμπληρώνουμε με το τσίπουρο. Ανακατεύουμε ελαφρά, γαρνίρουμε με το δεντρολίβανο και σερβίρουμε.
Tsilili's Rose
•   40 ml τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο
•   30 ml χυμό λεμονιού
•   10 ml σιρόπι ζάχαρης
•   10 ml σιρόπι καρπουζιού ή λικέρ τριαντάφυλλο
•   2 - 3 ροδοπέταλα
Βάζουμε όλα τα υλικά σε old fashion ποτήρι, τα ανακατεύουμε και προσθέτουμε τριμμένο πάγο μέχρι να γεμίσει το ποτήρι. Γαρνίρουμε με τα ροδοπέταλα και σερβίρουμε με καλαμάκι.
Tsilili's Honey
•   25 ml τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο
•   25 ml σιρόπι μελιού (δηλαδή ανθόμελο αραιωμένο 1:1 με νερό)
•   Μισό μπαστουνάκι κανέλας
•   Καβουρδισμένο σουσάμι, σβησμένο με Amaretto
Χρησιμοποιούμε ποτηράκι τσίπουρου. Βρέχουμε τα χείλη του και στη συνέχεια τα βυθίζουμε στο μπολ όπου βρίσκεται το καβουρδισμένο σουσάμι. Γεμίζουμε το ποτήρι με το τσίπουρο και το σιρόπι μελιού και ανακατεύουμε, προσέχοντας να μη χαλάσουμε το στεφάνι από σουσάμι. Γαρνίρουμε με το ξύλο κανέλας και σερβίρουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου