Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009

Για την καρδιά της αγκινάρας σας


Γνωριμία με ένα φυτό 
Για την καρδιά της αγκινάρας σας
Του ΗΛΙΑ ΚΑΝΤΑΡΟΥ
Βρασμένη χάνει τις ιδιότητές της, γι' αυτό καλό είναι να καταναλώνεται ωμή.
Απαράμιλλη σε γεύση και νοστιμιά, η αγκινάρα κέρδισε, από την αρχαιότητα κιόλας, την προτίμηση Αιγυπτίων και Ελλήνων. Το «μυστικό» της ήταν -και είναι- οι αφροδισιακές ιδιότητές της, γι' αυτό και στην αρχαία Ρώμη η κατανάλωσή της θεωρούνταν προνόμιο των πλουσίων.
Αγριαγκινάρα η ελληνική
Λαχανικό πλούσιο σε ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο και φυτικές ίνες, ανήκει στο γένος Cynara, της οικογένειας των Compositae. Τη συναντάμε σε παραμεσόγειες περιοχές, ενώ στην Ελλάδα -σε αυτοφυή μορφή- υπάρχει μόνο ένα είδος: η Αγκινάρα η καρδούγκολος ή αγριαγκινάρα ή Αγριαντζινάρα ή τρουμπελίνα. Αυτοφύεται σε ακαλλιέργητα και πετρώδη εδάφη της Πελοποννήσου, της Κρήτης και ορισμένων νησιών του Αιγαίου. Οι κεφαλές και τα φύλλα της έχουν λεπτά κίτρινα αγκάθια, ενώ οι βλαστοί, τα κοτσάνια και τα φύλλα της συλλέγονται στις αρχές της άνοιξης και μαγειρεύονται με ποικίλους τρόπους.
Η Αγκινάρα η σκόλυμος (Cynara scolymus), η πλέον καλλιεργήσημη σήμερα, είναι πολυετές φυτό που ξεραίνεται το καλοκαίρι και ξαναβλασταίνει το φθινόπωρο. Εχει σαρκώδη βλαστό, με διακλαδώσεις, και ύψος που φτάνει το 1 - 1,5 μ. Τόσο στην άκρη όσο και στις διακλαδώσεις του φυτού σχηματίζονται οι κεφαλές, οι οποίες αποτελούνται από βράκτια (ανθόφυλλα) σε διαδοχική διάταξη που σχηματίζουν μια σφαίρα (το βρώσιμο τμήμα). Η συγκομιδή, ανάλογα με την ποικιλία και την περιοχή, αρχίζει από τα τέλη Νοεμβρίου και φτάνει μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού.
Η πρώιμη αργίτικη
Η αγκινάρα καλλιεργείται κυρίως στην Ιταλία, που είναι και ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο, στη Γαλλία αλλά και στην Ισπανία. Στη χώρα μας, η Πελοπόννησος καλύπτει το 70% του εγχώριου όγκου παραγωγής, ενώ σε μικρότερες εκτάσεις τη συναντάμε στην Κρήτη και στις Κυκλάδες. Κυρίαρχη ποικιλία είναι η Αργίτικη, η οποία ξεκίνησε να καλλιεργείται στην περιοχή των Ιρίων (Αργολίδα) το 1950-1960. Είναι ποικιλία πρώιμη και αρκετά παραγωγική. Οι κεφαλές της είναι συμπαγείς, σφαιροειδείς και μεγάλου μεγέθους, με φύλλα πλατιά -χωρίς αγκάθια-, χρώματος λαδοπράσινου. Εκτός από την Αργίτικη και την Ιώδη των Αθηνών, στην αγορά βρίσκουμε αρκετές ξένες ποικιλίες, που είτε έχουν καλλιεργηθεί εδώ είτε εισάγονται από το εξωτερικό. Τα είδη αυτά διαφέρουν μεταξύ τους ως προς το μέγεθος και το χρώμα της κεφαλής (αποχρώσεις του πράσινου ως ελαφρώς ερυθρού), αλλά και ως προς την παρουσία ή μη αγκαθιών.
Εχει «κλειστή» καρδιά
Η αγκινάρα είναι φυτό αρκετά ανθεκτικό σε εχθρούς και ασθένειες και, επομένως, μη επιβαρυμένη καλλιεργητικά με αγροχημικά. Αυτό που πρέπει να προσέχουμε όταν αγοράζουμε αγκινάρες είναι να είναι συμπαγείς, σκληρές και χωρίς κηλίδες. Είναι προτιμότερο να επιλέγουμε τις μικρού μεγέθους κεφαλές που έχουν πάντα τις άκρες τους κλειστές. Και αυτό γιατί οι ανοιχτές είναι πιο σκληρές και έχουν χάσει πολλές από τις ιδιότητές τους. Τα εξωτερικά φύλλα των κεφαλών πρέπει να έχουν χρώμα σκούρο πράσινο, ενώ τα εσωτερικά να είναι μαλακά. Οσον αφορά το κοτσάνι, αυτό θα πρέπει να είναι σκληρό, χωρίς να έχει κιτρινισμένα τμήματα.
Αν πάλι πάνω σε αυτό υπάρχουν ακόμα φύλλα, τότε θα πρέπει να είναι φρέσκα και όχι ξερά. Για την καλύτερη συντήρησή τους, πρέπει να φυλάσσονται στο ψυγείο, αφού πρώτα κόψουμε τα εξωτερικά σκληρά φύλλα της κεφαλής και το κοτσάνι τους. Επειτα, τις πλένουμε και τις στεγνώνουμε καλά, τις τοποθετούμε σε μια πλαστική σακούλα, όχι ερμητικά κλεισμένη, για να μη μουχλιάσουν από την υπερβολική υγρασία. Με αυτό τον τρόπο διατηρούνται για 2 - 3 εβδομάδες, ενώ για ακόμη μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (5 - 6 μήνες) μπορούμε να τις συντηρήσουμε στην κατάψυξη.
Ισχυρό αντιοξειδωτικό
Πολύτιμη πηγή πολλών ευεργετικών για την υγεία μας συστατικών, η αγκινάρα έχει υψηλή διατροφική αξία. Τα 100 γρ. βρώσιμου μέρους περιέχουν αρκετή ποσότητα φυτικών ινών (5,5 γρ.) και χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες (22 kcal). Είναι αρκετά πλούσιες κυρίως σε μέταλλα (κάλιο 376 mg, ασβέστιο 86 mg, φώσφορο 67 mg και μαγνήσιο 45 mg) και λιγότερο σε βιταμίνες (κυρίως A και C). Περιέχει σημαντικές ποσότητες καροτενοειδών (β-καροτένιο, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη) και φυλλικού οξέως, ενώ, χάρη στην κυναρίνη, έχει ευεργετικές ιδιότητες. Η ουσία αυτή που της δίνει τη χαρακτηριστική πικρή γεύση διεγείρει την παραγωγή χολής, διευκολύνει τη λειτουργία του συκωτιού, των νεφρών και την ευκολότερη αποτοξίνωση του οργανισμού. Η κατανάλωσή της βοηθάει επίσης στην πέψη και στη μείωση της χοληστερίνης.

Κρίσιμες ημέρες για τον κόκκινο τόνο


Κρίσιμες ημέρες για τον κόκκινο τόνο
Η Σοφία Τσενικλή είναι σύμβουλος πολιτικής για το θαλάσσιο περιβάλλον της Greenpeace International
Της ΣΟΦΙΑΣ ΤΣΕΝΙΚΛΗ
ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΤΗΣ

Μπορεί ο κόκκινος τόνος να μην ψαρεύεται το Νοέμβριο, όμως αυτός ο μήνας θα είναι καθοριστικός για την τύχη του ψαριού στη Μεσόγειο. Οι αποφάσεις που θα ληφθούν στις δύο μεγάλες πολιτικές συναντήσεις που πραγματοποιούνται αυτόν το μήνα -η πρώτη των Μεσογειακών Υπουργών Περιβάλλοντος στο πλαίσιο της Σύμβασης της Βαρκελώνης και η δεύτερη των μελών της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διατήρηση του Τόνου στον Ατλαντικό (ICCAT)- μπορούν να σώσουν τον κόκκινο τόνο ή να τον οδηγήσουν στην εξαφάνιση. Τα τελευταία είκοσι χρόνια, η ποσότητα των ενήλικων ατόμων του κόκκινου τόνου έχει μειωθεί κατά 80%. Το ξέφρενο κυνήγι επικεντρώνεται στους μήνες αναπαραγωγής, όταν ο τόνος φτάνει στα ζεστά νερά της Μεσογείου για να αναπαραχθεί. Αρχικά, τα ψάρια εντοπίζονται, παγιδεύονται και κλείνονται σε κλουβιά. Στη συνέχεια, ρυμουλκούνται προς την ακτή, στις μονάδες πάχυνσης, όπου τους χορηγείται εντατικά τροφή για να αυξηθεί το βάρος τους.
Κάποιους μήνες αργότερα, οι τόνοι θανατώνονται και εξάγονται κυρίως στις αγορές της Ιαπωνίας. Με αυτό τον τρόπο, οι υψηλοί ρυθμοί κέρδους προσελκύουν όλο και περισσότερα κεφάλαια στην αλιεία του τόνου. Μέχρι σήμερα, τα μέλη της ICCAT, με πρωτοστάτες τα μεσογειακά κράτη με τα μεγαλύτερα συμφέροντα γύρω από την εκμετάλλευση του κόκκινου τόνου, έχουν αποτύχει παταγωδώς να εκπληρώσουν το ρόλο της Επιτροπής και να εξασφαλίσουν τη βιώσιμη αλιεία του ψαριού. Στην περσινή συνάντησή τους, αψήφησαν για άλλη μία φορά τις επιστημονικές εισηγήσεις και επέτρεψαν την αλίευση ποσότητας μεγαλύτερης κατά 50% από αυτήν που είχαν συστήσει οι επιστήμονες.
Η Σύμβαση της Βαρκελώνης -σύμβαση για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και της παράκτιας ζώνης της Μεσογείου- πρέπει να επέμβει αμέσως ώστε να σταματήσει αυτό το έγκλημα κατά της θαλάσσιας βιοποικιλότητας. Το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι να ζητήσει να σταματήσει εντελώς η αλιεία του τόνου μέχρι να ανακάμψουν οι πληθυσμοί του και να δημιουργήσει θαλάσσια καταφύγια για να προστατευτούν οι περιοχές αναπαραγωγής του. Η εξαφάνιση ενός βασικού θηρευτή της Μεσογείου μπορεί να έχει δραματικές επιπτώσεις σε ολόκληρη την αλυσίδα της θαλάσσιας ζωής. Περιμένουμε αυτήν τη φορά να επικρατήσει ανάμεσα στις χώρες της Μεσογείου η λογική που θέτει τη βιωσιμότητα και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος πάνω από το βραχυπρόθεσμο κέρδος.

ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΛΑΪΚΕΣ


ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΛΑΪΚΕΣ
ΔEYTEPA
Kηφισιά: Xαριλάου Tρικούπη
Ν. Σμύρνη: μπροστά από Ιωσηφόγλειο Ιδρυμα
Χαϊδάρι: όπισθεν Δημαρχείου
Ωράριο για τις τρεις: 16.30 - 19.30
Ηράκλειο Κρήτης: Πάρκο Γεωργιάδη. Ωρες 12.00 - 18.00
TPITH
N. Hράκλειο: Eλ. Bενιζέλου.
Π. Ψυχικό: Πλ. Αρσακείου
Kορυδαλλός: Πλ. Eλευθερίας.
Ωράριο για τις τρεις: 16.30 - 19.30
Περαία: Ανθέων & Φιλελλήνων. Ωρες 17.00 - 20.00
Αριδαία: όπισθεν Δημαρχείου. Ωρες 17.00 - 20.00
Βόλος: απέναντι από τη νέα ψαραγορά. Ωρες 12.00 - 17.00
TETAPTH
Hλιούπολη: Mαρίνου Aντύπα.
Γλυφάδα: πλ. Ξενοφώντος.
Πειραιάς: πλατεία Πηγάδας.
Ωράριο για τις τρεις: 16.30 -19.30
Τρίκαλα: πλησίον ΟΤΕ Ωρες 09.00 - 14.00
Καλαμαριά: Αγ. Παντελεήμων Ωρες 08.00 - 13.00
Ηράκλειο Κρήτης: Πάρκο Γεωργιάδη. Ωρες 12.00 - 18.00
ΠEMΠTH
Γέρακας: Εθν. Αντιστάσεως
Παλαιό Φάληρο: Πάρκινγκ Ταε Κβο Ντο
Θρακομακεδόνες: πλ. Αλμπανέλλα.
Ωράριο για τις τρεις: 16.30 - 19.30
Νεάπολη Θεσ/κης: Βενιζέλου. Ωρες 08.00 - 14.00
Φάρσαλα: Σκεπαστή Αγορά. Ωρες 11.00 - 15.00
ΠAPAΣKEYH
Κολωνάκι: πλ. Δεξαμενής
Kαισαριανή: πίσω από το γήπεδο της Nήαρ Ηστ
Xολαργός: Σύρου, δίπλα στο Δημαρχείο.
Νέα Ιωνία: Φιλελλήνων
Ωράριο για όλες: 16.30 - 19.30
Λάρισα: Nεάπολη, Σκεπαστή Αγορά. Ωρες 11.00 - 14.30
Ηράκλειο Κρήτης: Πάρκο Γεωργιάδη. Ωρες 12.00 - 18.00
Εύοσμος: Ν. Καζαντζάκη Ωρες 08.30 - 13.30
ΣABBATO
Κυψέλη: Δημοτική Αγορά.
Bούλα: Ξενοφώντος και Λυκούργου.
Κάτω Πατήσια: Πάτμου και Καραβία.
Ίλιον Λεωφ. Δημοκρατίας
Ωράριο των παραπάνω: 09.00 - 14.00
Καλαμαριά: πρώην στρατόπεδο Κόδρα. Ωρες 08.00 - 14.00.

Ο καφές τελικά δεν ξεμεθάει


Ο καφές τελικά δεν ξεμεθάει

HEALTH.IN.GR

πριν 50'


Λονδίνο — Ένα φλιτζάνι καφέ μπορεί να είναι η χειρότερη επιλογή στην προσπάθεια να ξεμεθύσετε, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Behavioral Neuroscience.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Τεμπλ της Φιλαδέλφεια έκαναν έρευνα σε ποντίκια και διαπίστωσαν ότι ο καφές επιδεινώνει την κατάσταση αντί να συνεφέρει τον οργανισμό μετά από ένα μεθύσι. Μάλιστα καθιστά δυσκολότερη την συνειδητοποίηση ότι βρίσκεται ο οργανισμός υπό την επήρεια του αλκοόλ.
Ο Δρ Τόμας Γκουλντ που ηγήθηκε της επιστημονικής ομάδας σημειώνει ότι «είναι μύθος ότι ο καφές ξεμεθάει, καθώς η παράλληλη χρήση καφεΐνης και αλκοόλ τελικά οδηγεί σε λήψη κακών αποφάσεων με καταστροφικά πολλές φορές αποτελέσματα. Οι άνθρωποι νιώθουν κουρασμένοι μετά ένα μεθύσι και είναι πιθανότερο να αγνοούν το γεγονός ότι είναι μεθυσμένοι.
Αντίθετα, τα άτομα που καταναλώνουν αλκοόλ και στην συνέχεια πίνουν καφέ για να αισθανθούν καλύτερα και να μπορέσουν να χειριστούν ενδεχομένως δύσκολες καταστάσεις, όπως η οδήγηση.»
Οι επιστήμονες μελέτησαν πόσο καλά τα ενήλικα ποντίκια μπορούσαν να προσανατολιστούν μέσα σ’ έναν λαβύρινθο και να αποφύγουν έναν διεγέρτη, όπως τα έντονα φώτα και τους δυνατούς ήχους.
Τα πειραματόζωα πήραν μεγάλες δόσεις αλκοόλ και καφεΐνης σε διάφορους συνδυασμούς και η επίδοση τους στον λαβύρινθο συγκρίθηκε με τις επιδόσεις άλλων τρωκτικών που πήραν ένα ουδέτερο αλατούχο διάλυμα.
Οι δόσεις καφεΐνης που χορηγήθηκαν στα ποντίκια ήταν ίσες με οκτώ φλιτζάνια καφέ.
Το αλκοόλ έκανε τα πειραματόζωα πιο χαλαρά αλλά λιγότερο ικανά να αποφύγουν τα αναπάντεχα σοκ. Τα ποντίκια που ήπιαν καφεΐνη ήταν λίγο καλύτερα στην πλοήγηση εντός του λαβυρίνθου, αλλά ήταν σε μεγαλύτερη εγρήγορση και πιο νευρικά.
Ο συνδυασμός αλκοόλ και καφεΐνης φάνηκε να παράγει μια σχετική εγρήγορση, αλλά και χαλαρότητα με αποτέλεσμα τα πειραματόζωα να μην μπορούν να αποφύγουν τα αναπάντεχα σοκ.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι και για τους ανθρώπους ο συνδυασμός αυτός του κάνει να αισθάνονται ότι δεν είναι μεθυσμένοι, ενώ πραγματικά είναι.

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

Σταμναγκάθι, καλλιέργεια και μαγειρική


Σταμναγκάθι, καλλιέργεια και μαγειρική






ΣΤΑΜΝΑΓΚΑΘΙ
Το σταμναγκάθι ή "κιχωριον το ακανθωδες" είναι ουσιαστικά μια άγρια ποικιλία ραδίκι.
Η φύση έχει βάλει όλη της την τέχνη και όλη της την σοφία για να δημιουργήσει αυτό το φυτό με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να επιβιώσει στις ποιο αντίξοες καιρικές συνθήκες, αλλά και από τις ορέξεις των χορτοφάγων θηλαστικών της Γης.
Έτσι μπορούμε να το βρούμε στα χιονισμένα δύσβατα μέρη των ορεινών όγκων του νομού Χανίων, αλλά και σε απόκρημνες ακρογιαλιές να το χτυπάει το κύμα και να το θρέφει η αλμύρα της θάλασσας.
Την ονομασία σταμναγκάθι την απόκτησε από το αγκάθι που το περιβάλλει και από την χρήση που είχε αυτό στο στόμιο της στάμνας με το νερό τα παλαιότερα χρόνια.
Διότι τον παλιό καλό καιρό που οι άνθρωποι καθημερινά πήγαιναν σε φυσικές πηγές ή σε πηγάδια για να εφοδιαστούν με το νερό της ημέρας, η μεταφορά γίνονταν με πήλινες στάμνες. Επειδή πολλών ειδών ζωύφια πήγαιναν να δροσιστούν και αυτά από το νερό της στάμνας, οι άνθρωποι έκοβαν το αγκάθι και το εφάρμοζαν “σαν καπάκι” στο στόμιο της στάμνας απωθώντας με αυτόν τον τρόπο τους παρείσακτους επισκέπτες.
Έτσι έγινε γνωστό στην κοινωνία σαν στάμνα-αγκάθι, το αγκάθι της στάμνας δηλαδή.
Το σταμναγκάθι είναι γνωστό ως τροφή αλλά και ως βότανο από την αρχαιότητα, στην Κρήτη όμως και ειδικότερα στον νομό Χανίων ήταν πάντα μια αξιοζήλευτη τροφή την οποία λίγοι είχαν την δυνατότητα να αποκτήσουν. Διότι η συγκομιδή του ήταν και είναι μια πολύ επίπονη κουραστική και πολλές φορές επικίνδυνη διαδικασία.
Οι πρώτες προσπάθειες καλλιέργειας και εξημέρωσης του φυτού από τον άνθρωπο έχουν αρχίσει από πολύ παλιά, μάλλον από την δεκαετία του 1920. Και σίγουρα οι πρώτοι που το επιχείρησαν αυτό ήταν κάτοικοι από τα χωριά της Γραμπούσας Κισσάμου.
Είναι όμως τέτοια η φύση του φυτού που όσο και να το εξημερώσεις αυτό δεν δαμάζετε.
Δηλαδή γνήσιο σταμναγκάθι δεν θα σου δώσει το φυτό πάνω από 2-3 χρόνια. Τον τρίτο χρόνο πολύ απλά θα σου δώσει ραδίκι και όχι σταμναγκάθι. Πράγμα που κάνει την καλλιέργεια του μια πολύ επίπονη και κουραστική διεργασία.
Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια που έγινε μόδα το σταμναγκάθι, έκαναν την εμφάνιση τους πολλών ειδών σταμναγκάθια στις λαϊκές αγορές της Αθήνας και στα μεγάλα super-market.
Τα περισσότερα από αυτά όμως, δεν έχουν σχέση με το γνήσιο και από αρχαιοτάτων χρόνων γνωστό σταμναγκάθι.
Εμείς θα σας υποδείξουμε ποιο είναι το γνήσιο σταμναγκάθι και πως να το ξεχωρίζετε, διότι είναι ένα πολύ υγιεινό χόρτο με μόνο καλά ευεργετήματα στην υγεία του ανθρώπου. Και αξίζει τον κόπο, παρά την δικαιολογημένα ακριβή τιμή του για χόρτο, να μπαίνει στην κουζίνα του σπιτιού μας.
Το σταμναγκάθι καταρχήν έχει πικρή γεύση, σταμναγκάθι που δεν έχει πικρή γεύση είτε ωμό είτε μαγειρεμένο δεν είναι σταμναγκάθι, και αν είναι δεν είναι το άγριο.
Επίσης το σταμναγκάθι έχει πολύ σγουρά φύλλα τα οποία θυμίζουν λάμα πριονιού όταν τα κοιτάς.
Επίσης άλλος ένας τρόπος για καταλάβετε αν είναι γνήσιο σταμναγκάθι κάποιο είναι η τιμή του.
Σταμναγκάθι που πουλιέται λιγότερο από 7 € το κιλό δεν είναι σταμναγκάθι και αν είναι δεν είναι καλής ποιότητας.
Εμείς παράγουμε σταμναγκάθι, άγριο και γνήσιο, δεν πουλάμε όμως λιανική διότι η φύση του προϊόντος είναι τέτοια που δεν συμφέρει να εμπορεύεσαι μικρές ποσότητες.
Παρόλα αυτά θα απεικονίσουμε το φυτό μόνο και μόνο για γνωρίζετε ποια είναι η εικόνα του γνήσιου χόρτου που λέγετε σταμναγκάθι και να το ξεχωρίζετε όταν πάτε στην λαϊκή , στο super-market ή στο εστιατόριο για να το δοκιμάσετε.
Μπορείτε να κάνετε κλικ πάνω στις εικόνες και να τις προβάλετε στο κανονικό τους μέγεθος.


Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us




Το σταμναγκάθι συνοδεύετε πάντα από εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο στην κουζίνα των Κρητικών.
Οι τρόποι που μπορεί να συνδυάσει κάποιος το σταμναγκάθι στην κουζίνα του είναι πολλοί, εμείς θα σας περιγράψουμε τους κυριότερους.
Ωμό: αφού το πλένουμε καλά το βάζουμε στο πιάτο και το ψεκάζουμε στην κυριολεξία με πολύ λίγο ελαιόλαδο, έπειτα ρίχνουμε λεμόνι ή ξύδι στο πιάτο ανάλογα με τα γούστα μας, και αν θέλουμε αλάτι. Προσωπικά δεν το συνιστώ το αλάτι αλλά σε πολλούς αρέσει και έτσι..
Το τρώμε με το χέρι και πιστέψτε με αν σας αρέσουν τα πικρά χόρτα θα ενθουσιαστείτε.
Στην σαλάτα: Είτε στην χωριάτικη σαλάτα είτε σε σαλάτα με αγγούρι-μαρούλι ψιλοκόβουμε λίγο σταμναγκάθι και το ανακατεύουμε με την υπόλοιπη σαλάτα, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο με την πρώτη περίπτωση, εκτός από την χρήση πιρουνιού τώρα...
Βραστό: Σε βραστό νερό ρίχνουμε ένα κιλό σταμναγκάθι και το αφήνουμε για 10 λεπτά. Η ποσότητα του νερού δεν πρέπει να είναι πολύ μεγάλη, ίσα ίσα όση χρειάζεται για να σκεπάζει τα χόρτα ΜΕΤΑ το δεκάλεπτο, OXI όταν είναι ωμό και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
Το κιλό βγάζει περίπου 4 μερίδες σταμναγκάθι για σπίτι και 5-6 εστιατορίου.
Μετά το δεκάλεπτο βάζουμε το σταμναγκάθι στα πιάτα και προσθέτουμε 4-5 κουταλιές της σούπα σε κάθε πιάτο από το νερό που έβρασαν τα χόρτα. Προσθέτουμε μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο σε κάθε πιάτο, λεμόνι ανάλογα το γούστο μας και αλάτι επίσης...
Με αρνάκι: Το σταμναγκάθι γίνετε ένα καταπληκτικό συνοδευτικό στο αρνάκι με αυγολέμονο. Η συνταγή είναι η γνωστή συνταγή συνταγή αρνάκι αυγολέμονο απλά έχουμε σταμναγκάθι αντί για άλλο χόρτο.


Για να διατηρήσετε το σταμναγκάθι ωμό πολλές μέρες δεν υπάρχουν δυστυχώς πολλοί τρόποι.
Ο μόνο τρόπος είναι να το έχετε στο ψυγείο σας, και πάλι όμως πάνω από 6-7 μέρες δεν θα διατηρηθεί (αν είναι άγριο, διότι τα άλλα δεν αντέχουν πάνω από 3-4 το πολύ μέρες).
Όμως αν συνυπολογίσετε ότι πριν το αγοράσετε έχουν μεσολαβήσει 1-2 μέρες μέχρι να φτάσει από τον παραγωγό στο ράφι τότε καταλαβαίνετε ότι σταμναγκάθι αν το θέλουμε ωμό το τρώμε αμέσως ή μέσα στο διήμερο..
Όμως το σταμναγκάθι μπορεί να διατηρηθεί πολύ εύκολα στην κατάψυξη για μήνες, αρκεί να το έχουμε ζεματίσει.
Δηλαδή σε βραστό νερό ρίχνουμε την ποσότητα που θέλουμε να διατηρήσουμε για 2-3 λεπτά.
Έπειτα το τραβάμε από το νερό και το αφήνουμε να στραγγίσει και να κρυώσει τελείως.
Μετά που θα στεγνώσει και θα κρυώσει το βάζουμε σε ειδικά σακουλάκια για τρόφιμα και το αποθηκεύουμε στην κατάψυξη μας .
Από προσωπική εμπειρία αναφέρω ότι και μετά από έξι μήνες που δοκίμασα, ήταν ολόφρεσκο και δεν είχε χάσει κανένα από τα γευστικά χαρακτηριστικά του.
Το μόνο που χρειάζεται όταν θελήσουμε να το μαγειρέψουμε είναι, να το βγάλουμε από την κατάψυξη και όπως είναι με τον πάγο να το ρίξουμε στην κατσαρόλα με λίγο νερό μέσα και να το αφήσουμε να πάρει μια βράση για 2-3 λεπτά...

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να μαγειρέψει κάποιος το σταμναγκάθι, αρκεί να έχει όρεξη και φαντασία.
Εμείς σας παρουσιάσαμε μόνο τους ποιο συνηθισμένους τρόπους μαγειρέματος από τις νοικοκυρές της Κρήτης...
Αναγνωστάκης Γιάννης
Παραγωγός

Αφιέρωμα στην Κολοκύθα


Αφιέρωμα στην Κολοκύθα

ΕκτύπωσηE-mail
εν οίκω συνταγές
22-11-09, 11:08
kolokithaΤο χειμωνιάτικο λαχανικό με την υπόγλυκη γεύση μπορεί να ταιριάξει με λογιών-λογιών υλικά, με αποτέλεσμα δεκάδες νόστιμα φαγητά. Από σούπες και πουρέ μέχρι λαδερά και πίτες και από ριζότο μέχρι μαγειρευτά με κρέατα, κόκκινα και λευκά. Ακόμα και σε ομελέτα μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε!

Όλα για την κολοκύθα
Μεγάλο λαχανικό και σε διάφορα σχήματα είναι η Curcubita maxima ή Curcubita moscata. Πότε μοιάζει με μεγάλο πορτοκαλί μπουκάλι, πότε έχει μακρύ-μακρύ λαιμό, πότε είναι σαν τεράστια σταγόνα και πότε στρογγυλή, πιεσμένη στους πόλους, σαν αυτή που, με το μαγικό άγγιγμα, έγινε άμαξα για τη Σταχτοπούτα. Συνήθως πορτοκαλί είναι το χρώμα της αλλά και πράσινο ή άσπρο εξωτερικά, με ρίγες πρασινωπές ή αυλάκια. Η σάρκα της είναι χρυσοκίτρινη, φτάνει και μέχρι το βαθύ πορτοκαλί, υπόγλυκη, με χαμηλές θερμίδες (μόνο 15 στα 100 γρ.), αλλά με πολλές βιταμίνες: Α, Β καροτίνη και C. Επίσης κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο και φυτικές ίνες είναι τα προσόντα που την κάνουν πολύτιμη για τη διατροφή μας, όπως και ο μικρός θερινός συγγενής της, το κολοκυθάκι (Curcubita pepo).
Οι πιο πολλοί πιστεύουν ότι η κολοκύθα ήρθε από τις Αμερικές μετά τις ανακαλύψεις, υπάρχει όμως και η άποψη ότι η καταγωγή της είναι από την Αφρική. Πάντως, κάποιες ποικιλίες πρέπει να ήταν γνωστές και στην αρχαία Ελλάδα, γιατί σε κείμενα συναντάμε τις λέξεις «σικύα» και «ινδική κολοκύθη».
ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ
•   Κατά την αγορά, προσέχουμε η κολοκύθα να είναι σκληρή, με επιδερμίδα καθαρή, χωρίς χτυπήματα. Το κοτσάνι πρέπει να είναι καλά στερεωμένο. αν έχει αφαιρεθεί, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα από την πληγή που θα δημιουργηθεί να έχουμε προσβολές από μύκητες με αποτέλεσμα την καταστροφή της.
•   Δυστυχώς δεν υπάρχει εμφανές εξωτερικό σημάδι για το πόσο ώριμη είναι η κολοκύθα. Αν παρ' ελπίδα πετύχετε κολοκύθα με σάρκα πρασινωπή στα σημεία κοντά στη φλούδα, αφαιρέστε τα και προχωρήστε κανονικά.
•   Οι κολοκύθες μπορούν να συντηρηθούν σε περιβάλλον σκοτεινό, στεγνό και δροσερό για όλο το χειμώνα.
•   Η κομμένη κολοκύθα συντηρείται στο ψυγείο για μερικές μέρες, τυλιγμένη σε μεμβράνη.
•   Τριμμένη στον τρίφτη, σε σακουλάκι τροφίμων, διατηρείται για 2 μήνες τουλάχιστον στην κατάψυξη.
•   Αν την κόψουμε κομμάτια και τη ζεματίσουμε για 2 λεπτά σε βραστό νερό, διατηρείται πολλούς μήνες στην κατάψυξη, πάντα σε σακουλάκι.
•   Μια καλή λύση, επίσης, αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε μια ορισμένη ποσότητα χωρίς να μας περισσέψει, είναι οι baby ή μίνι κολοκύθες που κυκλοφορούν στην αγορά και το βάρος τους δεν ξεπερνά το 1 - 1½ κιλό.
•   Επίσης, θα βρούμε και τεμαχισμένη, μισή ή μικρότερα κομμάτια, συνήθως τυλιγμένη σε διάφανη μεμβράνη.
ΠΟΙΑ ΚΟΛΟΚΥΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΓΛΥΚΙΑ;
•   Οι στρογγυλές κολοκύθες είναι συνήθως πιο γλυκές. Ομως και μια μακρόστενη κολοκύθα μπορεί να είναι εξίσου ή περισσότερο γλυκιά, καθώς η γεύση εξαρτάται από το σπόρο, το έδαφος στο οποίο καλλιεργήθηκε και τις κλιματικές συνθήκες.
•   Γενικά, όσο βαθαίνει το χρώμα της σάρκας, τόσο γλυκύτερη η γεύση. Πάντως, μόνο κατόπιν δοκιμής μπορούμε να είμαστε σίγουροι για την ένταση της γλυκύτητας.
•   Δεν υπάρχει κανόνας για το ποια κολοκύθα κάνει για τις γλυκές και ποια για τις αλμυρές συνταγές μας. Ολα τα είδη μπορούν να χρησιμοποιηθούν για γλυκά ή φαγητά, αρκεί να τα χειριστούμε κατάλληλα.
   
ΤΙ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ
Κολοκύθες με καρπούς επιμήκεις, κυλινδρικούς ή αχλαδόμορφους, με επιδερμίδα χρώματος πορτοκαλί και σάρκα από ανοικτό κίτρινο έως βαθύ πορτοκαλί. Η γεύση τους είναι υπόγλυκη. Θα τις βρούμε και σε μικρό μέγεθος (baby).
Με σφαιρικούς καρπούς, με επιδερμίδα διάφορων χρωματισμών (πορτοκαλί, κίτρινο, πράσινο, λευκό), με ή χωρίς αυλακώσεις και σάρκα χρώματος από πορτοκαλοκίτρινο έως ανοιχτό κόκκινο. Οι κολοκύθες αυτές είναι συνήθως πιο γλυκές. Υπάρχουν και σε μικρό μέγεθος (baby).
ΟΛΗ Η ΦΑΣΑΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΑ
Η σκληρή φλούδα της κολοκύθας και το άβολο μέγεθός της δυσκολεύουν το καθάρισμά της. Να τι μπορούμε να κάνουμε για να την καθαρίσουμε πιο εύκολα:
•   Με ένα μεγάλο κοφτερό μαχαίρι κόβουμε προσεκτικά την κολοκύθα στη μέση, με φορά από κοτσάνι σε κοτσάνι, όπως κάνουμε με το καρπούζι.
•   Με ένα κουτάλι αδειάζουμε σχολαστικά την εσωτερική κοιλότητα από τους σπόρους και τις σκληρές ίνες. Για να αφαιρέσουμε όλες τις ίνες, θα χρειαστεί να ξύσουμε τη σάρκα με το κουτάλι.
•   Κόβουμε την κολοκύθα ξανά στη μέση και μετά σε μικρότερα κομμάτια, που να μας διευκολύνουν στο κράτημα και να μπορούμε να τα ελέγξουμε καλύτερα. Καθαρίζουμε προσεκτικά με ένα κοφτερό μαχαίρι κάθε κομμάτι από τη σκληρή φλούδα.
•   Στο καθάρισμα υπάρχει αρκετή φύρα. Για παράδειγμα, πήραμε μια μίνι κολοκύθα βάρους 1.100 γρ. και μετά από καθάρισμα από φλούδα, σπόρους και ίνες το καθαρό βάρος που έμεινε ήταν 700 γρ.

Ο,τι πρέπει να ξέρουμε για το μαγείρεμα
kolokitha1Η κολοκύθα έχει λεπτό άρωμα και κάπως ουδέτερη γεύση, κάτι ανάμεσα σε κολοκυθάκι και καρότο. Αυτός είναι και ο λόγος που μπορεί να συνδυαστεί με διάφορα λαχανικά, μπαχαρικά, κρέατα και πουλερικά, να σμίξει με τυριά και μυρωδικά για να γίνει γέμιση για ζυμαρικά ή πίτες, να γίνει σούπα ή πουρές, να γκρατιναριστεί, να γίνει μέχρι και ομελέτα!
ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ
   
•   Η κολοκύθα μπορεί να μαγειρευτεί μαζί με άλλα λαχανικά, όπως πατάτες, κρεμμύδια, πράσα, καρότα, μανιτάρια, δίνοντας έτσι μια γλυκίζουσα νότα στο τουρλού μας.
•   Για να τονίσουμε τη γλυκιά γεύση της, χρησιμοποιούμε ξερά φρούτα ή λίγο μέλι. Για να την εξισορροπήσουμε, χρησιμοποιούμε χυμό λεμονιού ή τα ξινά και στυφά κυδώνια.Ετσι το φαγητό θα αποκτήσει γλυκόξινη διάσταση.
•   Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στους χρόνους μαγειρέματος. Επειδή περιέχει πολύ νερό, μαγειρεύεται σχετικά εύκολα με αποτέλεσμα συχνά να παραμαλακώνει. Για να το αποτρέψουμε αυτό, φροντίζουμε να την κόψουμε σε μεγαλύτερα κομμάτια από τα υπόλοιπα λαχανικά ή να τη βάλουμε σε μεταγενέστερη φάση στο σκεύος.
•   Τελείως ενδεικτικά, κομμένη σε κύβους των 3 εκ. θέλει γύρω στα 15 - 20 λεπτά μαγείρεμα. Πάντως, για να δούμε αν έγινε, την τρυπάμε με το πιρούνι. Πρέπει να τη διαπερνά με ευκολία, χωρίς όμως να κόβεται στη μέση ή να διαλύεται.
•   Από κρέατα ταιριάζει πολύ με το χοιρινό που έχει κάπως υπόξινη γεύση, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως δεν πηγαίνει με το μοσχάρι ή το κοτόπουλο. Τη βάζουμε προς το τέλος του μαγειρέματος, όταν το κρέας κοντεύει να γίνει.
•   Οταν βάλουμε την κολοκύθα στο σκεύος, φροντίζουμε να μην παιδεύουμε το φαγητό με άσκοπα ανακατέματα που μπορούν να τη λιώσουν και να αλλοιώσουν την όψη του φαγητού. Αν θέλουμε να ανακατέψουμε, σείουμε απλώς την κατσαρόλα ή το ταψί.
ΤΙ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ ΚΑΙ ΜΥΡΩΔΙΚΑ ΤΗΣ ΤΑΙΡΙΑΖΟΥΝ;
Δεκάδες τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά που μπορούν να «αρωματίσουν» την κολοκύθα. Επιλέξτε αυτό ή αυτά που σας ταιριάζουν καλύτερα για να δώσετε χαρακτήρα στα μαγειρευτά, στις πίτες, στους πουρέδες ή στις σούπες σας.
Το μοσχοκάρυδο είναι από τα πιο ταιριαστά μπαχαρικά, ιδιαίτερα για σούπες, πουρέδες και μαγειρευτά. Το προτιμάμε ολόκληρο για να το τρίψουμε στον ειδικό μύλο ή στον τρίφτη.
Τον ξερό κόλιανδρο τον βρίσκουμε σε πολλές κολοκυθοσυνταγές και είναι πολύ επιτυχημένος συνδυασμός.
Η κανέλα, το μπαχάρι και το γαρίφαλο αναδεικνύουν διάφορα κολοκυθομαγειρέματα, κυρίως σούπες, μαγειρευτά, ψητά, πουρέδες αλλά και πίτες. Επειδή, όμως, έχουν έντονη γεύση (ειδικά το γαρίφαλο), χρειάζεται προσοχή στη δοσολογία.
Το κάρι θεωρείται και αυτό κλασικό ταίρι για την κολοκύθα, όμως έχει την τάση να κυριαρχεί και άρα καλό είναι να το χρησιμοποιούμε συνετά και όχι σε συνδυασμούς με άλλα, πιο αδύναμα μπαχαρικά. Κυρίως σε σούπες και πουρέδες.
Αναπάντεχος και νόστιμος συνδυασμός για πουρέδες, μαγειρευτά και σούπες είναι με το καρδάμωμο (κακουλέ).
Από μυρωδικά, η φρέσκια, δροσερή γεύση του δυόσμου τής ταιριάζει γάντι.
Ταιριάζει πολύ με το μαϊντανό και με τον πολύ φίνο εξάδελφό του, το μυρώνι. Σε μαγειρευτά, σε πουρέδες, σε πίτες.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που την παντρεύουν σε μαγειρευτά με άνηθο ή μάραθο.
Η ρίγανη, η μαντζουράνα, το θυμάρι και το δεντρολίβανο ταιριάζουν πολύ στα μαγειρευτά ή σε ψητά φούρνου με κολοκύθα αλλά και σε σούπες και πουρέδες.
Οι Ιταλοί τη συνδυάζουν πολύ συχνά με φασκόμηλο, ιδιαίτερα με ζυμαρικά, όμως επειδή έχει δυνατό άρωμα, καλό είναι να το βάζουμε με μέτρο.
Μια λεμονίζουσα και συνάμα πιπεράτη γεύση δίνει στην κολοκύθα η πιπερόριζα. Αν δεν σας αρέσει αλλά αγαπάτε το λεμονάτο άρωμα, βάλτε ξύσμα λεμονιού, απαραιτήτως ακέρωτου, για να μην καταναλώσετε δηλητήρια. Ταιριαστό είναι και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Στις πίτες δοκιμάστε τα μυρωδάτα χόρτα που χρησιμοποιούμε στις χορτόπιτες, τα οποία δίνουν στην κολοκύθα μια ιδιαίτερη «χόρτινη» διάσταση. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις καυκαλήθρες, τις τσουκνίδες, τα σέσκουλα, τις παπαρούνες, το σπανάκι και τα κρεμμυδάκια.
H δροσερή μυρωδιά και γεύση του δυόσμου ταιριάζει γάντι με την κολοκλυθα.
ΟΙ ΚΟΛΟΚΥΘΟ ΣΟΥΠΕΣ
•   Οι κρεμώδεις κολοκυθόσουπες είναι πολύ δημοφιλείς στο εξωτερικό, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν περάσει και στα συνταγολόγια πολλών Ελλήνων σεφ και μαγείρων.
•   Κόβουμε την κολοκύθα σε όσο γίνεται πιο ισομεγέθη κομμάτια, ώστε να βράσουν στην ίδια ώρα.
•   Για να εμπλουτίσουμε την κολοκυθόσουπα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και άλλα λαχανικά. Ταιριάζουν πολύ το κρεμμύδι, το πράσο και το καρότο αλλά και η σελινόριζα και η μαραθόριζα.
•   Τα υγρά μέσα στα οποία θα βράσουν τα υλικά μπορεί να είναι νερό, ζωμός, γάλα ή συνδυασμός αυτών.
•   Για ένα πολύ πρωτότυπο και ενδιαφέρον γευστικό αποτέλεσμα, αντικαθιστούμε μέρος των υγρών με χυμό πορτοκαλιού.
•   Αφού πολτοποιήσουμε τα υλικά, για να αποκτήσει η σούπα λεία υφή και να μη μασάμε κομματάκια ή ίνες, αναγκαίο είναι να σουρώσουμε τον πολτό από ψιλό σουρωτήρι. Αν χρειαστεί, βοηθάμε τον πολτό να περάσει από το σουρωτήρι αραιώνοντάς τον με λίγο ζωμό. Μεταφέρουμε τον σουρωμένο πολτό στην κατσαρόλα, προσθέτουμε και άλλο ζωμό, αν χρειάζεται, και βράζουμε μέχρι να πετύχουμε την πυκνότητα που θέλουμε. Ιδανικά, η κρεμώδης κολοκυθόσουπα πρέπει να θυμίζει αραιωμένο μέλι.
ΟΙ ΑΛΜΥΡΕΣ ΚΟΛΟΚΥΘΟ ΠΙΤΕΣ
   
•   Για να χρησιμοποιήσουμε την κολοκύθα ως γέμιση για αλμυρή κολοκυθόπιτα, τη βράζουμε κομματιασμένη μέχρι να μαλακώσει, την αφήνουμε να στραγγίξει καλά σε σουρωτήρι και μετά την πολτοποιούμε.
•   Εναλλακτικά, την κόβουμε σε μικρούς κύβους τους οποίους σοτάρουμε ή τους ψήνουμε στο φούρνο.
•   Για πιτάκια που θα τηγανίσουμε, μπορούμε να τη βάλουμε άψητη, πολύ ψιλοκομμένη ή ψιλοτριμμένη.
•   Γενικά, προσέχουμε να μην είναι πολύ υγρή η γέμιση, γιατί θα μουσκέψει το φύλλο. Ετσι, είτε τη χρησιμοποιήσουμε ωμή είτε μαγειρεμένη, καλό είναι να την αφήσουμε να στραγγίξει πολύ καλά πριν τη βάλουμε στο φύλλο. Για μεγαλύτερη ασφάλεια, μπορούμε να πασπαλίσουμε το φύλλο με λίγο χοντρό σιμιγδάλι ή να βάλουμε στη γέμιση λίγο ψιλό πλιγούρι, ρύζι ή κουσκούς, που θα «πιουν» τα παραπανίσια υγρά.
•   Φυσικά, δεν παραλείπουμε τα αυγά που θα βοηθήσουν τη γέμιση να πήξει.
•   Οι συνδυασμοί με τυριά είναι δεκάδες. Βεβαίως, μπορούμε να κάνουμε τους συνδυασμούς της αρεσκείας μας. Δοκιμάζοντας, θα βρούμε τι μας αρέσει.
•   Μπορούμε να πειραματιστούμε με υφάλμυρα λευκά τυριά, όπως ανθότυρο, μανούρι, φρέσκια μυζήθρα, κρεμώδη τυριά τύπου Φιλαδέλφεια, μασκαρπόνε αλλά και με γλυκές γραβιέρες, που συμπληρώνουν τη φίνα, γλυκιά γεύση της κολοκύθας.
•   Ενδιαφέρον αποτέλεσμα δίνουν όμως και οι συνδυασμοί με δυνατά τυριά, όπως η φέτα, οι αλμυρές γραβιέρες, η παρμεζάνα, που «κοντράρουν» την υπόγλυκη κολοκύθα.
ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟΝ ΠΟΥΡΕ ΜΗ ΒΓΕΙ ΥΔΑΡΗΣ
•   Ο κολοκυθοπουρές είναι θαυμάσιο συνοδευτικό για ψητά κρέατα, κυρίως χοιρινό, κοτόπουλο και πάπια.
•   Κόβουμε την κολοκύθα σε μικρά κομμάτια, τα βάζουμε σε κατσαρόλα με χοντρό πυθμένα, αλατίζουμε και βάζουμε στη φωτιά. Την αχνίζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά μέχρι να βγάλει τα υγρά της, οπότε δυναμώνουμε για να στεγνώσει. Τη μεταφέρουμε σε ψιλό σουρωτήρι και την πιέζουμε να στραγγίξει εντελώς.
•   Για να δέσει πιο εύκολα ο πουρές, βράζουμε μαζί και πατάτες που θα δώσουν συνοχή, σε αναλογία όχι μεγαλύτερη από 1 προς 3. Αφού τα πολτοποιήσουμε, ελέγχουμε την πυκνότητα του πουρέ και αν είναι υδαρής, τον στεγνώνουμε στην κατσαρόλα, με λίγο λάδι, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.
•   Αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε πατάτες, για να σφίξει ο πουρές πρέπει να να τον «στεγνώσουμε» στην κατσαρόλα προσθέτοντας βούτυρο ή χρησιμοποιώντας ένα μείγμα βουτύρου ή λαδιού με αλεύρι ή νισεστέ (ρου).
•   Πουρέ φτιάχνουμε και από ψητή κολοκύθα. Ψήνουμε μισή κολοκύθα, με τη φλούδα, ή και ολόκληρη (ανάλογα με την ποσότητα που θέλουμε) στο φούρνο στους 180° C μέχρι να μαλακώσει εντελώς. Ανάλογα με το μέγεθος θέλει 45΄- 1½ ώρα. Οταν μαλακώσει, παίρνουμε τη σάρκα με κουτάλι, φροντίζοντας να μην παρασύρουμε τη φλούδα, και τη λιώνουμε. Ενσωματώνουμε ζεστό γάλα και βούτυρο ή λάδι και ανακατεύουμε μέχρι να σφίξει ο πουρές.

3+1 Ιδέες για κολοκυθομαγειρέματα
Αφού καθαρίσουμε την κολοκύθα και την κόψουμε σε κύβους περίπου των 3 εκ., τη βάζουμε σε ταψάκι, την περιχύνουμε με λάδι, ελάχιστο χυμό λεμονιού ή λάιμ, αλατοπίπερο και κάποιο μυρωδικό της αρεσκείας μας και την ψήνουμε μέχρι να μαλακώσει, αλλά όχι να λιώσει. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα κομμάτια κολοκύθας:
1. Σε πράσινες σαλάτες ή λαχανοσαλάτες. Ταιριάζει πολύ με ένα λαδόξιδο με καλό βαλσαμικό ξίδι.
2. Σε πιλάφια τα τελευταία λεπτά του μαγειρέματός τους, τα οποία εμπλουτίζουμε με ταιριαστά μπαχαρικά και μυρωδικά. Δοκιμάστε το σε λαχανόρυζο με σέλερι, σε σπανακόρυζο με δεντρολίβανο, σε πρασόρυζο με ξερό κόλιανδρο.
3. Σε κολοκυθόσουπες. Σοτάρουμε κρεμμύδια και πράσα, προσθέτουμε την κολοκύθα (η οποία, καθώς έχει ήδη ψηθεί, θα δώσει υπέροχη γεύση στο αποτέλεσμα), αλατοπίπερο, το μυρωδικό ή μπαχαρικό της αρεσκείας μας και ζωμό. Βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν όλα τα υλικά καλά και τα πολτοποιούμε αραιώνοντας, αν χρειαστεί, τον πολτό με ζωμό.
+1 Σε γκρατέν. Λαδώνουμε ένα ταψί, βάζουμε τα κομμάτια κολοκύθας μαζί με σοταρισμένα πράσα, κομμάτια κατσικίσιου τυριού και μυρωδικά της αρεσκείας μας. Περιχύνουμε το όλον με ένα μείγμα γιαουρτιού και αυγών και ψήνουμε μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ               Ρεπορτάζ: Αγγελος Ρέντουλας

Χοιρινό με άγρια χόρτα αβγολέμονο


Χοιρινό με άγρια χόρτα αβγολέμονο
19/10/2009
Κανονικό Mέγεθος ΓραμματοσειράςΜικρότερο Mέγεθος ΓραμματοσειράςΜεγαλύτερο Mέγεθος ΓραμματοσειράςBookmark and Share
του Ηλία Μαμαλάκη
Φοβούμαι κυρίες και κύριοι ότι τα χόρτα πλέον ακόμα και τα άγρια έχουν ημερέψει. Τουλάχιστον όσα πωλούνται στον Κλεινόν Άστυ είναι καλλιεργημένα. Φυσικά και θα συμβιβαστούμε διότι η γνωστή παροιμία λέει «από το ολότελα καλή και η Παναγιώταινα». Στην προκειμένη περίπτωση θα τα μαγειρέψουμε μαζί με χοιρινό μεριδοποιημένο από το μπροστινό κομμάτι του ζώου και θα τα αρτήσουμε με μια πηκτή σάλτσα αβγολέμονο την κατ’ εξοχήν ελληνική σάλτσα και θα τα απολαύσουμε όλα αυτά με ένα λευκό αρωματικό κρασί.
Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.
Θα αγοράσετε
1 ½ κιλό χοιρινό από μπροστινό κομμένο σε μερίδες που είναι και νοστιμότερο
1 κιλό καθαρισμένο σταμναγκάθι
1 φλιτζ τσαγιού ελαιόλαδο
6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 μέτριο κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
1 φλιτζ τσαγιού άνηθο ψιλοκομμένο
Αλάτι, πιπέρι

Για το αβγολέμονο
Χυμό από 1 λεμόνι
2 αβγά

Πλένετε καλά το σταμναγκάθι και το κρατάτε δροσερό σε μια πάνινη πετσέτα
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε τις μερίδες του χοιρινού μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Τις βγάζετε και τις ακουμπάτε σε πιατέλα.
Μέσα στην ίδια κατσαρόλα σοτάρετε το φρέσκο και το ξερό κρεμμυδάκι μέχρι να γυαλίσουν. Ρίχνετε μέσα το σταμναγκάθι ωμό στιμώχνοντάς το με το χέρι σας, ρίχνετε και 1 κρασοπότηρο νερό και το αφήνετε να μαραθεί για 10 λεπτά. Βάζετε μέσα και τις μερίδες του κρέατος, προσθέτετε και 1 ½ νεροπότηρο νερό, πασπαλίζετε με τον ψιλοκομμένο άνηθο , αλατίζετε και πιπερώνετε ελαφρά. Βράζετε για περίπου 1 ώρα να γίνουν τα υλικά σας τρυφερά και όσο κρατάει τούτη η ιστορία ξεκινάτε το αβγολέμονο. Χωρίζετε τα αβγά σε κρόκους και ασπράδια, κτυπάτε τους κρόκους μέχρι σχεδόν να ασπρίσουν, κτυπάτε τα ασπράδια μέχρι να γίνουν μια ελαφριά μαρέγκα, τα ενώνετε κτυπώντας απαλά, προσθέτετε το λεμονάκι σας και σιγά-σιγά ζουμάκι από την κατσαρόλα.
Και βέβαια όλα αυτά τα κάνετε όταν είναι έτοιμο το φαγητό. Αδειάζετε το αβγολέμονο στην κατσαρόλα, την αναταράσσετε κρατώντας τη από τα δύο χερούλια, αφήνετε να πάρει μια ελαφριά βράση και σερβίρετε αυτό το υπέροχο φαγητό σε πιατέλα. Δεν χρειάζεται να το συνοδεύσετε με σαλάτα γιατί έχει από μόνο του σαλάτα, αλλά χρειάζεστε ένα Μοσχοφίλερο από τη Μαντινεία να το συνοδεύσει υπέροχα.

Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

Η παράλειψη του πρωινού προσθέτει κιλά


Η παράλειψη του πρωινού προσθέτει κιλά
Δρ. Ευάγγελος Σπαταλάς Κλινικός ΔιατροφολόγοςEίναι γνωστό ότι εάν παραλείψουμε το πρωινό γεύμα θα καταναλώσουμε περισσότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Νεώτερη μελέτη του Imperial College London εξηγεί γιατί συμβαίνει αυτό. Οι ερευνητές εξέτασαν την εγκεφαλική λειτουργία 20 υγιών ενηλίκων που δεν αντιμετώπιζαν πρόβλημα παχυσαρκίας. Κάνοντας χρήση της λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας (fMRI), μελέτησαν την ροή του αίματος στον εγκέφαλο των εθελοντών και επιχείρησαν να δουν κατά πόσο οι διατροφικές συνήθειες επηρεάζουν το κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου.
Οι συμμετέχοντες υποβλήθησαν στην εξέταση αφού προηγουμένως δεν είχαν φάει πρωινό. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, οι ερευνητές τους έδειξαν φωτογραφίες με τρόφιμα υψηλής (πίτσα, κέικ, σοκολάτα) και χαμηλής θερμιδικής αξίας (λαχανικά, σαλάτα, ψάρια). Αυτό που παρατήρησαν είναι ότι όταν οι εθελοντές έβλεπαν τρόφιμα με πολλές θερμίδες, το κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου τους ήταν περισσότερο δραστήριο. Όταν όμως οι συμμετέχοντες 90 λεπτά πριν υποβληθούν στην εξέταση είχαν καταναλώσει πρωινό, οι επιστήμονες παρατήρησαν κάτι διαφορετικό. Το κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου τους δεν φάνηκε να έχει καμία σημαντικά μεγαλύτερη δραστηριότητα όταν οι εθελοντές έβλεπαν τις φωτογραφίες με τα υψηλής θερμιδικής αξίας τρόφιμα.
Επίσης, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να εκτιμήσουν την ‘έλξη’ που ένιωθαν από τα τρόφιμα. Όταν είχαν παραλείψει το πρωινό, τις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων τους κατείχαν οι τροφές με τις περισσότερες θερμίδες. Αντίθετα, όταν είχαν καταναλώσει το πρώτο γεύμα της ημέρας, δεν παρατηρήθηκε ιδιαίτερη προτίμηση στα υψηλής θερμιδικής αξίας τρόφιμα. Οι επιλογές των εθελοντών επιβεβαίωσαν τα ευρήματα της απεικονιστικής εξέτασης.
«Τα αποτελέσματα της μελέτης που κάναμε ενισχύουν την άποψη ότι ένα υγιεινό πρωινό αποτελεί μέρος της πρόληψης μέσω της διατροφής και συμβάλλει στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Όταν οι άνθρωποι παραλείπουν γεύματα, ιδιαίτερα το πρώτο της ημέρας, οι αλλαγές που συμβαίνουν στην λειτουργία του εγκεφάλου επιβραδύνουν την απώλεια κιλών ή ακόμη και ενισχύουν την αύξηση του σωματικού βάρους», αναφέρει ο Tony Goldstone από το Imperial College London. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα αποτελέσματα της μελέτης τους θα βοηθήσουν στο μέλλον στην ανάπτυξη φαρμάκων για την απώλεια βάρους, που θα στοχεύουν στο κέντρο ανταπόδοσης του εγκεφάλου. Τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάστηκαν στο 91ο ετήσιο συνέδριο της Ενδοκρινολογικής Εταιρείας, που διεξήχθη στην Ουάσινγκτον.
Ευχαριστούμε θερμά το ΑΠΕ-ΜΠΕ για τις πληροφορίες που παραχώρησε στο lifemag.gr