Κρίσιμες ημέρες για τον κόκκινο τόνο
Η Σοφία Τσενικλή είναι σύμβουλος πολιτικής για το θαλάσσιο περιβάλλον της Greenpeace International |
Της ΣΟΦΙΑΣ ΤΣΕΝΙΚΛΗ
ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΤΗΣ
Μπορεί ο κόκκινος τόνος να μην ψαρεύεται το Νοέμβριο, όμως αυτός ο μήνας θα είναι καθοριστικός για την τύχη του ψαριού στη Μεσόγειο. Οι αποφάσεις που θα ληφθούν στις δύο μεγάλες πολιτικές συναντήσεις που πραγματοποιούνται αυτόν το μήνα -η πρώτη των Μεσογειακών Υπουργών Περιβάλλοντος στο πλαίσιο της Σύμβασης της Βαρκελώνης και η δεύτερη των μελών της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διατήρηση του Τόνου στον Ατλαντικό (ICCAT)- μπορούν να σώσουν τον κόκκινο τόνο ή να τον οδηγήσουν στην εξαφάνιση. Τα τελευταία είκοσι χρόνια, η ποσότητα των ενήλικων ατόμων του κόκκινου τόνου έχει μειωθεί κατά 80%. Το ξέφρενο κυνήγι επικεντρώνεται στους μήνες αναπαραγωγής, όταν ο τόνος φτάνει στα ζεστά νερά της Μεσογείου για να αναπαραχθεί. Αρχικά, τα ψάρια εντοπίζονται, παγιδεύονται και κλείνονται σε κλουβιά. Στη συνέχεια, ρυμουλκούνται προς την ακτή, στις μονάδες πάχυνσης, όπου τους χορηγείται εντατικά τροφή για να αυξηθεί το βάρος τους.
Κάποιους μήνες αργότερα, οι τόνοι θανατώνονται και εξάγονται κυρίως στις αγορές της Ιαπωνίας. Με αυτό τον τρόπο, οι υψηλοί ρυθμοί κέρδους προσελκύουν όλο και περισσότερα κεφάλαια στην αλιεία του τόνου. Μέχρι σήμερα, τα μέλη της ICCAT, με πρωτοστάτες τα μεσογειακά κράτη με τα μεγαλύτερα συμφέροντα γύρω από την εκμετάλλευση του κόκκινου τόνου, έχουν αποτύχει παταγωδώς να εκπληρώσουν το ρόλο της Επιτροπής και να εξασφαλίσουν τη βιώσιμη αλιεία του ψαριού. Στην περσινή συνάντησή τους, αψήφησαν για άλλη μία φορά τις επιστημονικές εισηγήσεις και επέτρεψαν την αλίευση ποσότητας μεγαλύτερης κατά 50% από αυτήν που είχαν συστήσει οι επιστήμονες.
Η Σύμβαση της Βαρκελώνης -σύμβαση για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και της παράκτιας ζώνης της Μεσογείου- πρέπει να επέμβει αμέσως ώστε να σταματήσει αυτό το έγκλημα κατά της θαλάσσιας βιοποικιλότητας. Το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι να ζητήσει να σταματήσει εντελώς η αλιεία του τόνου μέχρι να ανακάμψουν οι πληθυσμοί του και να δημιουργήσει θαλάσσια καταφύγια για να προστατευτούν οι περιοχές αναπαραγωγής του. Η εξαφάνιση ενός βασικού θηρευτή της Μεσογείου μπορεί να έχει δραματικές επιπτώσεις σε ολόκληρη την αλυσίδα της θαλάσσιας ζωής. Περιμένουμε αυτήν τη φορά να επικρατήσει ανάμεσα στις χώρες της Μεσογείου η λογική που θέτει τη βιωσιμότητα και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος πάνω από το βραχυπρόθεσμο κέρδος.
|
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου