Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

ΑΛΑ ΓΚΡΕΚ- a la grecque

Λέγεται διεθνώς για παρασκευες ρυζιού, μανιταριών, μελιτζάνας κτλ
Λέγεται κακώς, χάριν εξευρωπαϊσμού, για παρασκευές όπως "ιμάμ μπαϊλντί" ή το "τας κεμπάμπ". Γι' αυτό ευθύνονται ορισμένοι Έλληνες μάγειροι του 19ου αιώνα, που θεωρούσαν πως οι τουρκογενείς υπεδείκνυαν τη τουρκική προέλευση μέρους της ελληνικής κουζίνας, πράγμα που δεν ισχύει, αφού οι Τουρκοι είχαν κουζίνα νομαδικής προέλευσης, η δέ μαγειρική των ισχυρών της οθωμανικής αυτοκρατορίας, δεν ήταν παρά ένα μείγμα κυρίως ελληνικής-βυζαντινής κουζίνας αλλά και περσικής, αρμένικης και αραβικής.

Ρήγας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου